Hartige lunch muffins

Deze hartige muffins zijn een prima basis voor een lekkere gezonde lunch. Serveer er een salade bij of verse soep! Of neem ze mee met de zomerse picknick :)

Ingrediënten (voor 12 muffins)

hartige lunchmuffins

  • 5 el appel-/appelperen- of dadelstroop
  • 200 ml plantaardige olie geschikt om mee te bakken, bijv. olijfolie
  • 3 eieren
  • 4 el Hüttenkäse of zachte geitenkaas
  • 150 g volkoren (glutenvrij) meel, bijvoorbeeld boekweit-, kikkererwten-, of teffmeel
  • evt. 2 el maïsmeel (polenta), zorgt voor grappige spikkeltjes en een beetje extra bite
  • 100 g fijngemalen noten en/of zaden of kant-en-klaar amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 zoete aardappel, grof geraspt
  • 1 (rode) paprika, in kleine stukjes
  • snufje zout
  • muffinblik
  • 12 papieren vormpjes

Tip 1: Varieer met eigen ingrediënten naar keuze en wat je in huis hebt. Rasp bijv. een wortel, pastinaak, biet of stuk knolselderij in plaats van de wortel. En in plaats van paprika bijvoorbeeld blokjes courgette.

Tip 2: Gebruik dubbel zoveel van alle ingrediënten: 2 series muffins (ze zijn prima te bewaren in de vriezer).

Tip 3: Heb je geen muffinblik? Maak een hartige cake met dezelfde ingrediënten en verhoudingen!

Bereidingswijze

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 25 minuten

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (Gasoven stand 4).
  • Leg de papieren vormpjes in het muffinblik.
  • Meng de olie en stroop met een vork in een kom tot een samenhangende massa.
  • Voeg de eieren een voor een toe en en en mix het mengsel met een vork.
  • Voeg het meel, gemalen noten/zaden en bakpoeder toe en roer zodat het een mengsel wordt.
  • Giet de rozijnen en abrikozen/dadel stukjes af met een zeef en voeg ze samen met de geprakte banaan en geraspte wortel toe.
  • Roer alles goed door elkaar en verdeel het beslag over de vormpjes met een lepel.
  • Bak de muffins gaar in  ±25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Laat de muffins afkoelen op een rooster.
  • Eet smakelijk!

Vegan muffins

  • In plaats van 2 eieren: 5 el plantaardige melk (amandel- of hazelnootmelk bijv). Kokosroom kan ook, dan: 2 el. kokosroom en 3 el water.
  • In plaats van de Hüttenkäse: plantaardige kaas of tofu in blokjes.
  • 3 tl bakpoeder in plaats van 1 tl.

Glutenvrije muffins

  • Meel: gebruik 100 g teff- of rijstmeel en 75 g boekweitmeel.
  • Kies voor glutenvrij bakpoeder.
This entry was posted in Recepten, Recepten voor kinderen, Voeding tips. Bookmark the permalink.

Comments are closed.