Lach yoga

Lachen is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je hoofd. De gelukshormonen worden in werking gezet en je verstand even op nul. Resultaat: lichamelijk én geestelijk voel je je weer helemaal vitaal.

Lach yoga is laagdrempelig, maar diepgaand. In plaats van passief vermaak (zoals bijvoorbeeld bij komedie op tv), ben je bij lach yoga zélf actief bezig.

Klik hier voor de geplande Workshops Lachyoga en mogelijkheden van een Workshop Lachyoga of privéles op aanvraag.

Lach yoga is in 1995 ontwikkeld door dr. Madan Kataria, arts/cardioloog uit Mumbai. Het concept is gebaseerd op zowel eeuwenoude oosterse wijsheden als  resultaten uit recente wetenschappelijke onderzoeken. Zoals het feit dat het lichaam geen verschil maakt tussen een echte- of neplach. Je behaalt dezelfde psychologische- en fysiologische voordelen, waaronder:

Een effectieve workout

Lach yoga werkt net zoals een cardio training, het zorgt voor meer zuurstof naar het lichaam en de hersenen. Na een lach yoga ‘workout’ voel je je helemaal gezond en energiek. Volgens dr. William Fry, onderzoeker aan de Stanford University (USA), verbruik je met 1 minuut lachen dezelfde hoeveelheid energie als 10 met minuten op de ergometer (fitness apparaat).

Stress verlagend

Door lachen vermindert de hoeveelheid stresshormonen epinephrine en cortisol. De aanmaak van serotonine en dopamine wordt juist gestimuleerd. Deze stofjes werken als antidepressiva.

Booster voor de weerstand

Door lachen wordt het immuunsysteem versterkt. Het aantal Natural Killer cellen neemt toe en de concentratie van afweerstoffen in het bloed wordt verhoogt. De kans om ziek te worden is kleiner en bovendien kan het  helend helpen werken bij o.a. hypertensie, hart- en vaatziekten, diabetes, depressie, asthma, bronchitis, rug- en hoofdpijn.

Aantrekkelijk en verbindend

Lachen is een positieve energie die helpt om mensen te verbinden met elkaar en relaties te verbeteren. Wanneer je meer lacht, kom je aantrekkelijker over.

Creativiteit

Juist omdat je door te lachen je hoofd kunt leegmaken, komt er ruimte voor nieuwe ideeën, oplossingen, etc. De creativiteit ontwaakt.

Voor nog meer positieve effecten van lach yoga, zie Lach yoga: de psychologische- en fysiologische voordelen.

Comments are closed.