Lach yoga: de psychologische en fysiologische voordelen

Lachen is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je hoofd. De gelukshormonen worden in werking gezet en je verstand even op nul. Resultaat: lichamelijk én geestelijk voel je je weer helemaal vitaal.

Lach yoga is laagdrempelig, maar diepgaand. In plaats van passief vermaak (zoals bijvoorbeeld bij komedie op tv), ben je bij lach yoga zélf actief bezig.

Lach yoga is in 1995 ontwikkeld door dr. Madan Kataria, arts/cardioloog uit Mumbai. Het concept is gebaseerd op zowel eeuwenoude Oosterse kennis als resultaten uit recente wetenschappelijke onderzoeken. Zoals het feit dat het lichaam geen verschil maakt tussen een echte- of neplach. Je behaalt dezelfde psychologische- en fysiologische voordelen:

Een effectieve workout

Lach yoga werkt net zoals een cardio training, het zorgt voor meer zuurstof naar het lichaam en de hersenen. Na een lach yoga ‘workout’ voel je je helemaal gezond en energiek. Volgens dr. William Fry, onderzoeker aan de Stanford University (USA), verbruik je met 1 minuut lachen dezelfde hoeveelheid energie als met 10 minuten op de ergometer.

Buikspieren

Lachen is een super goede oefening voor je buikspieren.

Meer zuurstof

Bij lachen gebruik je 6x meer zuurstof dan wanneer je gewoon ademt. De ademhaling wordt dieper. Het zuurstofgehalte in het bloed wordt verhoogt en de longcapaciteit vergroot. Lachen is daarom bijzonder goed voor mensen met astma en bronchitis. En ook voor zangers en acteurs!

Bloeddruk

Lachen zorgt voor een tijdelijke stijging van de bloeddruk (soms wel een verdubbeling). Vervolgens daalt de bloeddruk onder het gewone niveau, waarna het geleidelijk terugkeert naar het normale. Regelmatig lachen heeft een gunstige werking op zowel mensen met een lage bloeddruk als een hoge.

Massage

Lachen werkt als inwendige massage voor o.a. de darmen. De stoelgang wordt bevorderd. Door een betere bloedtoevoer functioneert het lichaam beter.

Endorfine

Lachen bevordert de aanmaak van endorfine, het “voel je goed hormoon”, wat ervoor zorgt dat pijngevoel in het lichaam minder wordt en bovendien een ontspannend en lustverhogend effect heeft.

Stress verlagend

Door lachen vermindert de hoeveelheid stresshormonen epinephrine en cortisol. De aanmaak van serotonine en dopamine wordt juist gestimuleerd. Deze stofjes werken als antidepressiva.

Booster voor de weerstand

Door lachen wordt het immuunsysteem versterkt. Het aantal Natural Killer cellen neemt toe en de concentratie van afweerstoffen in het bloed wordt verhoogd. De kans om ziek te worden is kleiner en bovendien kan het  helend helpen werken bij o.a. hypertensie, hart- en vaatziekten, diabetes, depressie, asthma, bronchitis, rug- en hoofdpijn.

Natuurlijke botox

Tijdens lachen gebruik je veel gezichtspieren. Hierdoor blijven deze spieren soepel. Ook is er doorbloeding van je gezichtshuid tijdens lachen,  dit zorgt voor een gezonde blos op je wangen en een soepelere huid. Uiteindelijk dus minder rimpels.

Aantrekkelijk

Lachen is een positieve energie die helpt om mensen te verbinden met elkaar en relaties te verbeteren. Wanneer je meer lacht, kom je aantrekkelijker over!

Positieve houding

Iedereen kan gemakkelijk lachen als het leven leuk is, maar wat doe je als je als het even tegenzit? Lachen helpt om een positieve mentale toestand te bereiken om negatieve situaties te kunnen hanteren. Het zorgt voor hoop en optimisme om het hoofd te kunnen bieden in lastige tijden.

Creativiteit

Juist omdat je door te lachen je hoofd kunt leegmaken, komt er ruimte voor nieuwe ideeën, oplossingen, etc. De creativiteit ontwaakt!

lach yoga 's ochtendsLach yoga ’s ochtends

Je lichaam is ’s ochtends vroeg het meest effectief. Allerlei processen worden geactiveerd waar je gedurende de dag profijt van hebt.

 

 

 

lach yoga 's avondsLach yoga ’s avonds

Na een drukke dag kun je goed de spanning van je af lachen. Als je vol stresshormonen, cortisol en adrenaline, zit kunnen die zich ophopen. Door lach yoga normaliseren die niveaus in je bloed zich weer. Bovendien is het een betere keuze dan thuis gestrest en uitgeblust op de bank hangen :-)

Bronnen:

Laugh for no reason, dr. Madan Kataria, 2011.

Lach! Een tijdschrift vol positieve inspiratie, drs. Alida van Leeuwen.

Psychology, Peter Gray, 2002.

This entry was posted in Lach yoga. Bookmark the permalink.

Comments are closed.