Stil je zoete trek op een gezonde manier met deze heerlijke dadelino’s; snack balletjes van dadel, kokos en noten/zaden. Dadelino’s zijn bijzonder voedzaam en geven je super veel energie voor lange tijd. Helemaal RAW dus je oven hoeft niet eens aan! Meel- en glutenvrij en zonder suiker.

Leuk en gemakkelijk te maken, enige wat je nodig hebt zijn de volgende ingrediënten en een keukenmachine met een S-mes. En mocht je deze niet hebben dan kun je kant-en-klare noten/zaden pasta gebruiken en van de dadels pasta maken met vork of staafmixer.

dadelino's

Ingrediënten

Voor 25 a 30 dadelino’s

Basis ingrediënten:

 • 300 gram zonnebloempitten (of andere zaden)
 • 200 gram bruine amandelen (of andere noten)
 • 500 gram dadels zonder pit
 • 200 gram geraspte kokos
 • 2 royale el roomboter of ghee
 • snufje Himalaya- of zeezout

Evt. nog toe te voegen, als je ervan houdt:

 • raw chocolate nibs
 • goji berries, in stukjes gesneden of gemalen
 • 100 gr pompoenpitten (gebruik dan 200 gr zonnebloempitten)

Bereidingswijze

 • Laat de dadels minstens 30 min. weken in kokend water in een stenen kom.
 • Hak de zonnebloempitten en amandelen helemaal fijn in een keukenmachine. Als je geen keukenmachine hebt met een S-mes dan kun je kant- en- klare noten/zadenpasta’s kopen of amandelmeel (Natuurvoedingswinkel, De Tuinen).
 • Giet de geweekte dadels af en voeg ze toe aan de fijngehakte zonnebloempitten en amandelen en maal het hele mengsel fijn. Of gebruik een staafmixer om van de dadels een pasta te maken.
 • Kneed alles goed door elkaar met je handen en draai er balletjes van.
 • Verspreid de geraspte kokos over een plat bord en rol telkens ieder balletje even door de kokos heen.
 • Leg de balletjes in een afgedekte schaal of tupperware en laat ze minimaal een uur in de koelkast wat steviger worden.
 • Eet smakelijk!

Tip 1: Wanneer je de basis ingrediënten gebruikt dan zijn de dadelino’s ook zeer geschikt als gezonde snack voor jonge kinderen! De noten zijn namelijk fijngemalen.

Tip 2: Neem de dadelino’s mee als snack, tussendoortje en na een sportsessie als natuurlijke energieboost. Ook perfect om aan je kinderen mee naar school te geven (veel gezonder dan bijvoorbeeld ontbijtkoek, dit bestaat grotendeels uit suiker).

Tip 3: Gebruik het afgietwater van de dadels! Om gewoon op te drinken, evt. aangelengd met wat water of door de yoghurt bijvoorbeeld, maak zo je eigen natuurlijke yogurtdrink. Goed idee voor kinderen want het is lekker zoet van smaak en vol met alle goede voedingsstoffen van de gedroogde vruchten.

Tip 4: Varieer naar eigen smaak en keuze met verschillende noten en pitten; sesamzaadjes zijn ook erg lekker (of sesampasta) en rijk aan allerlei goede voedingsstoffen zoals calcium. Cashewnoten geven dadelino’s met extra romige smaak.

 

 

Posted in Recepten, Recepten voor kinderen, Voeding tips | Comments Off on Dadelino’s

Kom (weer) gauw in een vrolijke bui door middel van de volgende 5 lach oefeningen met jezelf. Ga voor de spiegel staan en

Vrolijke bui in 5 stappen

Geïllustreerd door Painterman

1. Knipoog een aantal keer naar jezelf, met je rechteroog, linkeroog en beide ogen tegelijk.

2. Geef jezelf een schouderklopje, met je rechterhand op linker- en je linkerhand op rechterschouder.

3. Trek gekke gezichten en lach naar jezelf: ho ho ha ha ha hardop.

4. Wijs naar jezelf en zeg “ik ben fantastisch” en “ik ben grappig”.

5. Doe de z.g.n. ‘leeuwen lach’:

 • Houd je handen als klauwen voor je.
 • Steek je tong heel ver uit.
 • Sper je ogen ver open.
 • Maak een lach geluid: hahahaha.

Van oorsprong heeft deze oefening een yoga achtergrond; het uitrekken van de tongspier. Het regelmatig doen van deze oefening kan keelpijn helpen voorkomen.

Tip 1: Maak een gewoonte van deze vrolijke 5. Wanneer je toch voor de spiegel staat, na het tandenpoetsen bijvoorbeeld.

Tip 2: Lach hardop tijdens het huishouden, vooral bij je niet-favoriete klussen.

Tip 3: Lach als je onderweg bent. In de auto bijvoorbeeld, maar ook trein of bus. Grote kans dat anderen mee gaan doen, want lachen werkt aanstekelijk!

Lachen in de bus - illustratie door Painterman

Geïllustreerd door Painterman

Posted in Lach yoga, Oefeningen | Leave a comment

Lachen is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je hoofd. De gelukshormonen worden in werking gezet en je verstand even op nul. Resultaat: lichamelijk én geestelijk voel je je weer helemaal vitaal.

Lach yoga is laagdrempelig, maar diepgaand. In plaats van passief vermaak (zoals bijvoorbeeld bij komedie op tv), ben je bij lach yoga zélf actief bezig.

Lach yoga is in 1995 ontwikkeld door dr. Madan Kataria, arts/cardioloog uit Mumbai. Het concept is gebaseerd op zowel eeuwenoude Oosterse kennis als resultaten uit recente wetenschappelijke onderzoeken. Zoals het feit dat het lichaam geen verschil maakt tussen een echte- of neplach. Je behaalt dezelfde psychologische- en fysiologische voordelen:

Een effectieve workout

Lach yoga werkt net zoals een cardio training, het zorgt voor meer zuurstof naar het lichaam en de hersenen. Na een lach yoga ‘workout’ voel je je helemaal gezond en energiek. Volgens dr. William Fry, onderzoeker aan de Stanford University (USA), verbruik je met 1 minuut lachen dezelfde hoeveelheid energie als met 10 minuten op de ergometer.

Buikspieren

Lachen is een super goede oefening voor je buikspieren.

Meer zuurstof

Bij lachen gebruik je 6x meer zuurstof dan wanneer je gewoon ademt. De ademhaling wordt dieper. Het zuurstofgehalte in het bloed wordt verhoogt en de longcapaciteit vergroot. Lachen is daarom bijzonder goed voor mensen met astma en bronchitis. En ook voor zangers en acteurs!

Bloeddruk

Lachen zorgt voor een tijdelijke stijging van de bloeddruk (soms wel een verdubbeling). Vervolgens daalt de bloeddruk onder het gewone niveau, waarna het geleidelijk terugkeert naar het normale. Regelmatig lachen heeft een gunstige werking op zowel mensen met een lage bloeddruk als een hoge.

Massage

Lachen werkt als inwendige massage voor o.a. de darmen. De stoelgang wordt bevorderd. Door een betere bloedtoevoer functioneert het lichaam beter.

Endorfine

Lachen bevordert de aanmaak van endorfine, het “voel je goed hormoon”, wat ervoor zorgt dat pijngevoel in het lichaam minder wordt en bovendien een ontspannend en lustverhogend effect heeft.

Stress verlagend

Door lachen vermindert de hoeveelheid stresshormonen epinephrine en cortisol. De aanmaak van serotonine en dopamine wordt juist gestimuleerd. Deze stofjes werken als antidepressiva.

Booster voor de weerstand

Door lachen wordt het immuunsysteem versterkt. Het aantal Natural Killer cellen neemt toe en de concentratie van afweerstoffen in het bloed wordt verhoogd. De kans om ziek te worden is kleiner en bovendien kan het  helend helpen werken bij o.a. hypertensie, hart- en vaatziekten, diabetes, depressie, asthma, bronchitis, rug- en hoofdpijn.

Natuurlijke botox

Tijdens lachen gebruik je veel gezichtspieren. Hierdoor blijven deze spieren soepel. Ook is er doorbloeding van je gezichtshuid tijdens lachen,  dit zorgt voor een gezonde blos op je wangen en een soepelere huid. Uiteindelijk dus minder rimpels.

Aantrekkelijk

Lachen is een positieve energie die helpt om mensen te verbinden met elkaar en relaties te verbeteren. Wanneer je meer lacht, kom je aantrekkelijker over!

Positieve houding

Iedereen kan gemakkelijk lachen als het leven leuk is, maar wat doe je als je als het even tegenzit? Lachen helpt om een positieve mentale toestand te bereiken om negatieve situaties te kunnen hanteren. Het zorgt voor hoop en optimisme om het hoofd te kunnen bieden in lastige tijden.

Creativiteit

Juist omdat je door te lachen je hoofd kunt leegmaken, komt er ruimte voor nieuwe ideeën, oplossingen, etc. De creativiteit ontwaakt!

lach yoga 's ochtendsLach yoga ’s ochtends

Je lichaam is ’s ochtends vroeg het meest effectief. Allerlei processen worden geactiveerd waar je gedurende de dag profijt van hebt.

 

 

 

lach yoga 's avondsLach yoga ’s avonds

Na een drukke dag kun je goed de spanning van je af lachen. Als je vol stresshormonen, cortisol en adrenaline, zit kunnen die zich ophopen. Door lach yoga normaliseren die niveaus in je bloed zich weer. Bovendien is het een betere keuze dan thuis gestrest en uitgeblust op de bank hangen :-)

Bronnen:

Laugh for no reason, dr. Madan Kataria, 2011.

Lach! Een tijdschrift vol positieve inspiratie, drs. Alida van Leeuwen.

Psychology, Peter Gray, 2002.

Posted in Lach yoga | Comments Off on Lach yoga: de psychologische en fysiologische voordelen

Deze heerlijke yoga koekjes zijn een echte traktatie. Als gezonde snack die je lang energie geeft. Na een yogasessie bijvoorbeeld!

Ingrediënten

Voor ±16 koekjes:

Yoga koekjes

 • 5 el fruitstroop (dadel) of  70 g oerzoet
 • 125 ml plantaardige olie geschikt om mee te bakken, bijv. kokosolie
 • 3 el plantaardige melk, amandelmelk bijvoorbeeld
 • 100 g amandelmeel (fijngemalen amandelen)
 • 100 g kokosmeel, kikkerewtenmeel of boekweitmeel
 • extra meel voor het aanrecht en je handen
 • 1 tl bakpoeder
 • 2 el cacao of carobe poeder
 • 150 g havervlokken (“oats”) of muesli
 • 50 g haverzemelen
 • 50 g goji bessen
 • 50 g zonnebloem- en/of pompoenpitten
 • 80 g gedroogde vijgen en/of ongezwavelde abrikozen in stukjes geknipt

Bereidingswijze

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 15 minuten

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (Gasoven stand 4).
 2. Meng alle ingrediënten in een kom en kneed tot een samenhangende massa. Pak dan telkens een bolletje deeg in je handen (ter grootte van een mandarijn) en druk dit in je handen plat tot een 1 cm. dik koekje.
 3. Leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat.
 4. Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
 5. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
 6. Eet smakelijk!

Vegan Yoga koekjes

Voor een veganistische variant van deze koekjes , gebruik in plaats van melk een plantaardige variant naar keuze. Amandel-, hazelnootmelk bijvoorbeeld. Kokosroom kan ook, dan: 2 el. Kokosroom en 3 el water.

Glutenvrije Yoga koekjes

Voor een glutenvrije variant gebruik de volgende ingrediënten:

 • In plaats van havervlokken: gepofte quinoa of rijst
 • In plaats van haverzemelen: gedroogde kokossnippers of fibrex

Voor de geïnteresseerden: extra info over enkele ingrediënten:

Dadelstroop

Dadelstroop is kant-en-klaar te koop, maar ook makkelijk zelf te maken:

Ingrediënten voor 5 el dadelstroop:
10 gedroogde dadels
3 el kokend water

Bereiding:
Week de gedroogde dadels ongeveer 24 uur, totdat de buitenkant ook helemaal zacht aanvoelt.
Ontpit de dadels.
Mix de dadels met een staafmixer samen met het weekwater totdat het een smeuïge stroop wordt.
Voeg voorzichtig ene beetje water toe wanneer de stroop te dik is of lastig te pureren.

Bewaar de dadelstroop in de koelkast.

Oerzoet

Oerzoet is ongeraffineerd gedroogd suikerrietsap.

Gewone ruwe rietsuiker wordt geraffineerd. Weliswaar wordt ruwe rietsuiker minder geraffineerd dan bietsuiker, maar toch verliest de rietsuiker tijdens zijn bewerking het grootste deel van de melasse. Dat is jammer, want juist in de melasse zitten de meeste waardevolle voedingsstoffen.

Oerzoet bevat nog alle melasse. Het bevat daarom een beetje mineralen (2%) en kleine hoeveelheden B vitaminen. Oerzoet heeft dezelfde zoetkracht als biet- en rietsuiker.
Omdat het nog alle melasse bevat, is het iets kruidiger van smaak en juist daarom zeer geschikt om koekjes een subtiele speculaassmaak te geven.

Gedroogde abrikozen

Ongezwavelde gedroogde abrikozen zijn donkerbruin van kleur en gezwavelde oranje. Ongezwavelde abrikozen zijn enkel gedroogd en daarna niet meer behandeld, zodat de kleur en smaak van dat moment zijn bewaard. Ongezwavelde abrikozen hebben dus een natuurlijk proces achter de rug en dit is duidelijk te zien aan de kleur. Ze zitten vol vitamines en mineralen en zijn onder meer door het zeer hoge gehalte aan Kalium goed voor de bloeddruk. Bovendien zijn ze heerlijk, natuurlijk zoet van smaak en zacht van structuur.

Fibrex

Fibrex is een uit suikerbiet bereid product dat van nature rijk is aan voedingsvezels. Het kan goed dienen als natuurlijke aanvulling op de dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels. Het bevat geen fytinezuur (in bijvoorbeeld tarwezemelen zit wel fytinezuur), zodat de opname van mineralen en spoorelementen niet wordt verstoord. Fibrex bevat geen gluten. Veel kant-en-klare glutenvrije granen producten weinig vezels omdat ze van witte bloem zijn gemaakt in plaats van volkoren meel. Daarom bijzonder geschikt voor mensen met een glutenvrij dieet.

 

Posted in Recepten | Comments Off on Lizzy’s yoga koekjes

Welke materialen heb je nodig voor het beoefenen van de Hormoon Yoga serie?

Het fijn om een goede eigen plekje in huis te creëren waar je je prettig voelt en je je Yoga materialen kunt neerleggen. De volgende spullen zijn handig om te gebruiken tijdens de houdingen van de Hormoon Yoga serie:

 

 

Posted in Hormoon yoga | Comments Off on Hormoon Yoga materialen

Probeer eens deze ‘naughty’ en toch verantwoorde Chocolade zoete Aardappeltaart! Ook zeer geliefd bij kinderen.

Ingrediënten
Chocolade zoete aardappeltaart taart

 • 2 middelgrote zoete aardappels, grof geraspt
 • 3 el (raw) cacao poeder
 • 1 gulle el Melasse (of dadelstroop)
 • 70 g Oerzoet
 • handje raw cacao nibs
 • snufje zeezout
 • 180 g roomboter (of kokosolie)
 • beetje roomboter (of kokosolie) om bakblik mee in te vetten
 • 2 grote eieren of 3 kleine
 • 100 g gebuild (spelt)meel (of 50 g volkoren(spelt)meel/50 g (spelt)bloem)
 • 70 g amandelmeel (kant-en-klaar te koop of je kunt amandelen zelf malen)
 • 1 ruime tl bakpoeder
 • (ronde) cakevorm
 • bakpapier

Bereidingswijze
Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 45 minuten

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (Gasoven stand 4). Vet cakeblik in met een beetje roomboter.
Knip stuk bakpapier zo groot als de bodem van de cakevorm en plak het op de bodem.
Meng de roomboter, Melasse, Oerzoet met een vork of mixer in een beslagkom.
Voeg de eieren een voor een toe.
Voeg alle meel, bakpoeder toe en roer zodat het een mengsel wordt.
Voeg de geraspte zoete aardappels toe.
Roer alles goed door elkaar en schep het beslag in het cakeblik met een pannenlikker of lepel.
Taartbeslag is zo’n 1 cm onder de rand. Mocht je over hebben kun je er nog een (kleinere) cakevorm bij vullen.
Bak de taart gaar in ±45 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
Check tussendoor na ±25 minuten of de taart misschien al bruin is aan de bovenkant, evt. afdekken met folie of bakpapier voor de laatste 20 minuten.
Laat de taart afkoelen op een rooster.
Serveer de taart (wanneer lauwwarm) evt. met (cocos) ijs en/of slagroom.
Geniet!…
Tip: Chocolade zoete aardappel Muffins
Met hetzelfde recept kun je ook Chocolade zoete aardappel Muffins maken, deze hebben een kortere baktijd: zo’n 25 minuten.

Posted in Recepten, Recepten voor kinderen, Uncategorized | Comments Off on Chocolade zoete aardappeltaart

Deze Ayurvedische maaltijd is goed voor iedere constitutie (jouw combinatie van de drie dosha’s), vegetarisch en glutenvrij.

Amandel linzen dahl voor 3-4 personen
200 gram rode linzen
3 uien, gesneden
3 teentjes knoflook, geperst
1 eetlepel gember, geraspt
1 theelepel komijnzaad of komijnpoeder
1 theelepel kurkuma
flinke snuf cayennepeper
ongezoete amandelmelk (270 ml)
zout, naar smaak
handje verse koriander, gesneden
handje amandelen, geroosterd
gekookte rijst voor 3-4 personen

Kook de linzen volgens de instructies op de verpakking.
Verhit 2 eetlepels ghee in een pan en bak de ui voor 15 minuten. Roer tussen door paar keer goed door zodat de uien niet aanbranden.
Bak de knoflook en gember voor 1 minuut mee.
Voeg het komijnzaad, kurkuma en cayenne toe en bak nog eens 1 minuut.
Schenk de amandelmelk erbij en breng langzaam aan de kook.
Roer de gekookte linzen door de amandelsaus en breng eventueel op smaak met zout.
Serveer de dahl met rijst, verse koriander en amandelen.

Venkel (uit: “Himmlisch Kochen und Leben im Einklang mit dem Veda” van Frank Lotz) voor 4 personen

4 venkelknollen
2 liter water
sap van ½ citroen
1 tl olijfolie
1 tl ghee
½ tl venkelzaad
¼ tl zwarte peper
3 mespuntjes nootmuskaat
3 mespuntjes asafoetidapoeder

De venkel wassen, de twee buitenste bladeren verwijderen en het groen afsnijden. Knollen in vieren delen. Het verse venkelgroen klein hakken en mee laten koken. Een pan met water aan de kook brengen. Temperatuur naar beneden draaien, 1 tl olie, zout en het citroensap toevoegen. De venkel met een schuimspaan in het hete water doen en op een gemiddelde temperatuur in ca. 20 minuten gaar laten koken.
Een tl olie en 1 tl ghee in een diepe pan doen en de gemalen specerijen daarin aanfruiten. De venkelknollen met de schuimspaan uit het water halen en nog drie tot vijf minuten in de pan mee laten smoren en op smaak brengen met zout en peper.

Tip: Dit recept kun je ook gebruiken om bijvoorbeeld bloemkool, wortels, pastinaak te bereiden.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Recept Ayurvedische warme maaltijd

Lizzy:

” Dankzij beoefening van Hormoon Yoga heb ik mijn hormonenbalans en menstruatie cyclus weer op orde gekregen (daarvoor tot mijn 28e diagnose PCOS met alleen maar onregelmatige menstruatie). En nog fijner: ik ben zwanger geworden op mijn 29e in 2012. Op een natuurlijke manier met de Hormoon Yoga (na eerder niet geslaagd medisch traject om zwanger te worden). En op mijn 34e (2016) zwanger van ons 2e kindje.

Vanuit deze ervaring is mijn passie ontstaan om Hormoon Yoga met andere vrouwen te delen. Bijvoorbeeld andere vrouwen met een kinderwens, of vrouwen met hormonale klachten zoals PMS of diverse klachten tijdens de overgang.”

Roos (Hormoon Yoga cursist):

“Vandaag heb ik de Hormoon Yoga serie zelfs twee keer gedaan, maar afgelopen weken elke dag. Ik merk: een menstruatie vorige week en warmte in mijn lichaam.

Verder vermindert mijn ‘haast gevoel’ door het beoefenen van de Hormoon Yoga serie. Niet 1000 dingen tegelijkertijd in mijn hoofd vooral. Ook meer structuur en de behoefte aan een opgeruimd huis (voor zover mogelijk). Geen tv is zeer heilzaam, alweer 5 maanden en dat houden we graag zo. En mijn internetgebruik is drastisch verminderd.

Zo dus, genoeg redenen om door te gaan met de hormoonyoga. Ik heb het virus te pakken!”

Jouw Hormoon Yoga ervaringen

Graag hoor ik ook jouw Hormoon Yoga ervaringen (alleen met jouw toestemming (anoniem) vermeld uiteraard), je kunt deze doorgeven/contact opnemen via [email protected]

Hormoon Yoga workshops

Klik hier voor het up-to-date overzicht van de geplande Hormoon Yoga workshops.

De Hormoon Yoga workshop is ook mogelijk op aanvraag. Of je kunt Hormoon Yoga komen volgen als privéles. Voor een afspraak kun je contact opnemen via +31 (0) 6 28 70 23 46 of [email protected]

Posted in Hormoon yoga | Comments Off on Hormoon Yoga Ervaringen

Super gezond, makkelijk te maken en lekker. Geschikt als (meeneem) lunch of diner, ook voor als er gasten komen!

Gierst is een graan wat qua structuur vergelijkbaar is met couscous. Maaltijd salade van gierst met groenten uit het seizoenGierst is rijk van smaak en wat nootachtig. Het is een welkome afwisseling want tarwe (het graan waarvan couscous is gemaakt) eten we vaak al genoeg. Gierst is bovendien licht verteerbaar, gemakkelijk en snel te bereiden en ook nog eens super gezond! Rijk aan vitamines, mineralen en eiwitten. Linzen zijn peulvruchten en rijk aan vezels, eiwitten en mineralen zoals ijzer, molybdeen, foliumzuur, fosfor. Ook bevatten linzen vitamine B1. Er bestaan linzen in vele soorten en kleuren. De meeste soorten hebben een korte kooktijd en hoeven niet van tevoren worden geweekt.

Gebruik stevige groenten, liefst uit het seizoen (misschien wel uit je eigen tuin).

Ingrediënten 

Voor een grote (wok) pan vol, meerdere maaltijden of ongeveer 6 personen
 • 1 rode ui, fijngesneden.
 • 1 teen knoflook, geperst of fijngesneden.
 • 1 kleine (rode) ui, fijngesneden.
 • 200 g gierst.
 • 75 g berg- of groene linzen.
 • 100 g rode linzen.
 • 1 ruime el ghee.
 • 1/2 el himalaya zout of keltisch zeezout, evt. meer toevoegen naar smaak
 • zo’n 500 g aan stevige groenten (bijvoorbeeld wortel, pastinaak, rode/gele biet, zoete aardappel, pompoen, knolselderij), gewassen en schoongeschrobt (wanneer biologisch hoeft de schil niet te worden verwijderd, deze geeft juist extra bite, vezels en voedingswaarde) in blokjes van zo’n 1 cm gesneden.
 • 2 tl kerrie kruiden; een kant-en-klare mix of combineer zelf met o.a. kurkuma (evt. vers en fijngeraspt), gember, mosterdzaad, fenegriek, komijn, gemalen zwarte peper.
 • 1/2 el citroen- of limoensap.
 • evt. noten en/of zaden toevoegen zoals amandelen, walnoten, sesamzaad.
 • evt. verse kruiden zoals bieslook, koriander of munt (fijngesneden).
 • gemalen zwarte peper naar smaak.

Bereiding

Was de gierst en linzen samen in een fijne zeef totdat het water helder is. Verwarm de ghee in een ruime (wok) pan met deksel en fruit de ui met de gierst en linzen. Voeg kerrie kruiden toe, de knoflook en de groente in blokjes. Schep om en voeg water toe (er staat zo’n 2 cm water bovenop), breng het aan de kook. Laat daarna nog zo’n 45 min staan op laag vuur. Controleer tussendoor of het evt. droogkookt, voeg dan nog iets water toe. Voeg dan de citroen- of limoensap en de noten en/of zaden naar keuze toe en schep erdoor. Serveer met de verse kruiden. Eet smakelijk!

Tip1: Als je over hebt: in een afgesloten bakje is het een heerlijke en gezonde meeneem lunch. Bijvoorbeeld naar je werk, goedkoper en vaak lekkerder dan wat er in een bedrijfskantine verkrijgbaar is :).

Tip2 (dan niet meer Vegan): Serveer met Panir (Indiase kaas, zie de verpakking voor de bereiding), feta blokjes of cottage cheese.

 

Posted in Recepten | Comments Off on Glutenvrij eenpansgerecht van gierst, linzen en stevige groenten

Deze eenpansmaaltijd is glutenvrij, vegetarisch en een feestje voor je smaakpapillen.

Hieronder het recept voor dit gierst gerecht. Heerlijk, makkelijk klaar te maken en supergezond! Zelf kun je uiteraard variëren met ingrediënten, groenten en kruiden uit het seizoen.

Ingrediënten (voor een grote (wok) pan vol, 8-10 pers.)

Eenpansmaaltijd van gierst en verse groenten met amandelen - glutenvrij en vegetarisch

 • een grote (wok) pan of 2 middelgrote pannen
 • 1 ruime el Ghee (geklaarde boter) of een scheut plantaardige olie geschikt om mee te bakken, bijv. olijfolie
 • 500 g gierst, gewassen in een fijne zeef
 • kerrie kruiden (een kant-en-klare mix of kies zelf uit o.a. gember, kurkuma, mosterdzaad)
 • 2 el biologische limoen- of citroensap
 • 200 ml kokos room of rijst room
 • 1 grote (rode) ui of 2 kleine, kleingesneden
 • 3 tenen knoflook, geperst
 • 3 zoete aardappels middelgroot
 • 5 winterwortels middelgroot
 • 3 bieten middelgroot
 • 150 g rauwe amandelen of andere noten/zaden, pompoenpitten zijn ook heerlijk
 • verse basilicum, koriander of peterselie voor garnering
 • Himalaya zout en zwarte peper voor op tafel zodat iedereen naar smaak kan toevoegen

Tip 1: Varieer met eigen ingrediënten naar keuze en groenten van het seizoen. Je kunt bijvoorbeeld afwisselen met andere stevige groenten zoals pastinaak, knolselderij, aardpeer.

Tip 2: Je kunt 100 g (rode berg) linzen toevoegen en dan 400 g gierst.

Tip 3: Serveer met een groene smoothie of garneer extra met een paar bladen wilde spinazie.

Bereidingswijze

Voorbereiding: 20 minuten | Bereiding: 35 minuten

 • schrob de zoete aardappels, winterwortels en bieten schoon of schil ze met dunschiller en snijd ze in blokjes van zo’n 1 cm
 • zet de (wok)pan op het fornuis of kookplaat en fruit de ui met Ghee of olie
 • voeg de knoflook en kerrie kruiden toe
 • voeg de rest van de groenten toe en schep zo’n 2 min. alles met een houten spatel door elkaar op hoog vuur
 • voeg de limoen- of citroensap toe en schep door
 • voeg de kokos- of rijstroom toe
 • voeg de gewassen gierst toe en zoveel water dat het geheel zo’n 2 cm onder staat
 • zet de pit op de laagste stand en laat alles zo’n 30 minuten sudderen met deksel op de pan
 • check tussendoor even of er nog voldoende vocht in zit, voeg nog water toe als het te droog is
 • mochten alle groenten gaar zijn en je gerecht nog te ‘waterig’ dan kun je arrow-root poeder, kokosmeel of boekweit meel toevoegen om te binden (goed erdoor roeren om klontjes te voorkomen)
 • eet smakelijk!
Posted in Recepten | Comments Off on Gerecht van gierst en verse groenten met amandelen

Je kunt kokosolie heel goed en veelzijdig gebruiken in de keuken. Perfect om mee te bakken, stoven en zelfs frituren! Er is geen vorming van schadelijke stoffen, vrije radicalen of transvetzuren. Daarnaast bevat kokosolie minder calorieën dan de meeste andere bakoliën en is het licht verteerbaar.

Voor koude gerechten zoals desserts, smoothies en zelfgemaakte chocola of carobe repen kun je het beste de ‘extra virgin’/’koudgeperste’/’raw’ varianten gebruiken. Hier zitten nog de meeste voedingsstoffen in.

Ook heerlijk als smeersel op je brood, cracker of (pastinaak) pannenkoek in plaats van boter of margarine.

Naast eten kun je kokosolie ook gebruiken als beauty product. Gebruik als bodylotion, handcreme, after-sun of na het scheren. Je krijgt een superzachte huid ervan :).

Mondspoelen kun je ook met kokosolie, dit wordt ‘oil pulling’ genoemd.

Een hapje kokosolie nemen tijdens of na je maaltijd is een goed idee als je je stofwisseling wilt verhogen (schildklier wordt gestimuleerd). Ook mineralen zoals calcium en magnesium en de in vet oplosbare vitamines A, D, E, K worden beter opgenomen.

De kokosolie van merk Tiana, de “raw organic coconut goodness’ variant, is qua substantie minder olie achtig is, maar meer zoals kokosmeel/geraspte kokos.

kokosolie raw merk tiana

Posted in Voeding tips | Comments Off on Soorten kokosolie

Tijdens je zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed die in je lichaam circuleert met 40 – 50 % toe. Hierdoor kun je je warmer voelen dan normaal. Uit de regelmatige controles bij je verloskundige of gynaecoloog zal blijken of je aanleg hebt voor het evt. krijgen van een hoge bloeddruk.

(Yoga) tips die kunnen helpen je te ontspannen en mogelijk je bloeddruk te verlagen:

 • Ontspan en focus op je diepe buikademhaling, neem de tijd en ga lekker liggen op je rug, of op je linkerzij als op je rug niet (meer) comfortabel voor je is. Leg je hand(en) op je buik en voel je buikwand op en neer gaan met je in- en uitademing.
 • Als je merkt dat dit lastig voor je is, of dat je gedachten snel afdwalen, dan kun je je adem tellen. Adem in voor 4 seconden en uit voor 8 seconden of langer. Breng steeds je aandacht weer terug naar het tellen van je adem.

Verder:

 • Neem zoveel mogelijk rust. Draag geen of luchtige kleding van natuurlijke materialen en ga naar bed om je lichaam te laten ademen.
 • Luister naar rustgevende muziek en brand essentiële olie als je hiervan houdt.
 • Leg jezelf in de watten nu het nog kan. Ontspan in een kalmerend bad, lees het boek dat je altijd al had willen lezen. Na de bevalling heb je waarschijnlijk een periode minder tijd voor deze dingen :)

 

Bronnen

Zwangerschaps YOGA, Rosalind Widdowson (2001, London).

Posted in Zwangerschapsyoga | Comments Off on Hypertensie (te hoge bloeddruk) tijdens zwangerschap

Licht verteerbaar, glutenvrij, origineel en smakelijk: maaltijd salade op basis van gierst en linzen.

lunch hormoon yoga workshop woerdenGierst is een graan wat qua structuur vergelijkbaar is met couscous. De smaak van gierst is rijker dan couscous en het is een welkome afwisseling want tarwe, het graan waarvan couscous is gemaakt, krijgen we vaak al genoeg binnen. Gierst is bovendien licht verteerbaar, gemakkelijk en snel te bereiden en ook nog eens super gezond! Rijk aan vitamines, mineralen en eiwitten. Daarbij is gierst ook niet gek duur (quinoa is bijvoorbeeld veel duurder), verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel en qua prijs vergelijkbaar met biologische rijst. 

Kook de gierst en linzen samen in een pan met ruim water (er staat zo’n 3 cm water bovenop), je kunt een takje saffraan of 1 tl. geelwortel poeder (Kurkuma) toevoegen. Bereid intussen de groenten en voeg alle ingrediënten op het laatst samen in een grote schaal. Een heerlijk lunchgerecht of lichte avondmaaltijd, ook als er gasten komen!

Gebruik groenten uit het seizoen (misschien wel uit je eigen tuin) toe en ingrediënten die je lekker vindt en in huis hebt. Stoof de groenten in de oven op 200 graden. Zo’n 1,5 uur in een afgedekte ovenschaal met wat (kokos)olie en Himalaya zout kristallen.

Verder kun je noten toevoegen zoals amandelen, kruiden zoals munt en koriander als je van een zoete toevoeging houdt dan kun je stukjes gedroogde vijg toevoegen.

Op de foto hiernaast met pompoen, biet, zoete aardappel, amandel, munt, peterselie.
Maaltijd salade van gierst met groenten uit het seizoen

Tip: kook gelijk een grotere hoeveelheid gierst/linzen. Wat je over hebt kun je in porties invriezen of een aantal dagen in de koelkast bewaren als basis voor andere variatie maaltijd. Ook geschikt als basis voor ontbijt pap. Alleen verwarmen met een beetje (plantaardige)melk en klaar. Zie het recept voor havermoutpap wat je evt. nog toe kunt voegen.

Posted in Recepten, Voeding tips | Comments Off on Maaltijd salade van gierst met groenten uit het seizoen

De verschillende adem technieken per fase van de bevalling. Stap voor stap uitgelegd.

Ga staan, zitten of liggen in een voor jou comfortabele houding. 

1. Buik ademhaling: In rust, beginfase van de bevalling en tijdens de weeën zolang het gaat. Keer gedurende je bevalling steeds weer terug naar de Buik ademhaling. De Buik adem is de diepste en levert daarom de meeste ont-spanning en zuurstof voor jou en je kindje in je buik. zwangerschapsyoga-ademtechnieken-voor-de-bevalling

 • Adem in door je neus; je longen vullen zich met lucht, je middenrif komt naar beneden. Daardoor beweegt je buikwand naar voren.
 • Adem uit door je neus of mond; je longen legen zich, je middenrif komt omhoog. Daardoor beweegt je buikwand een stukje terug.
 • Leg je handen op je buik, vingers van beide handen raken elkaar, met de inademing ontstaat er wat ruimte tussen je vingertoppen, bij de uitademing komen ze naar elkaar toe.
 • Samen met je partner: hij zit of staat achter je en legt zijn handen onder of boven die van jou. Partner volgt jouw ademritme en samen voel je de beweging van de buik met de adem mee en wellicht ook reactie van jullie kindje :)

2. Flank ademhaling: Tijdens de beginfase van de weeën, als de Buikademhaling even niet meer lukt.

 • Adem in door je neus, je ribben en borstkas zetten uit. Zowel aan de voorkant als zijkant, daarom ‘flankademhaling’ genoemd.
 • Adem uit door je neus of mond, je ribben bewegen weer naar elkaar toe.
 • Leg je handen op je ribben, naar de zijkanten van je lichaam.
 • Samen met je partner: hij zit of staat achter je en legt zijn handen op je onderste ribben, vingers wijzen naar het midden. Hij ‘gidst’ de beweging door zijn handen met jouw adem mee te bewegen. Zijn handen verplaatsen langzaam meer en meer naar je rug om de ademhaling tot in de achterkant van je ribben te voelen.

3. Kaars ademhaling: Tijdens de middenfase van de weeën, als de Flank ademhaling even niet meer lukt.

 • Adem in door je neus.
 • Adem uit in 3 teugen door je mond. Stel je misschien voor dat je 3 kaarsjes op de verjaardagstaart van je kindje uitblaast!

4. Roos ademhaling: Wanneer je perdrang hebt, maar nog niet mag persen.

 • Adem in door je neus in 3 teugen, alsof je aan een heerlijk geurende roos ruikt.
 • Adem uit via je mond in 1 teug.

5. Perstechniek: Je hebt genoeg ontsluiting en je mag gaan persen.

Geboorte op de uitademing:

 • Hiervoor geen speciale techniek.
 • Focus je op een lange uitademing en ontspannen van je bekkenbodemspieren.
 • Veel vrouwen lukt dit. Het is fijn voor zowel jezelf als je kindje.

Geboorte op de inademing:

 • Verloskundigen adviseren dit soms als de moeder erg gespannen is en neiging heeft tot hyperventilatie.
 • Houd je ogen open en plaats je tong tegen je gehemelte (dit voorkomt gesprongen adertjes in je ogen).
 • Adem in door je neus en zet je middenrif vast.
 • Houd je adem vast voor 7 a 8 seconden en creeër druk naar beneden richting je vagina.
 • Adem een klein beetje uit door je mond, adem weer in door je neus en druk verder.
Posted in Zwangerschapsyoga | Leave a comment