Deze weelderige “taart uit de grond” is echt een feestje, zowel om te zien als voor je smaakpapillen. Mooi meegenomen dat hij ook nog eens supergezond is!
-Glutenvrij en Suikervrij-
Ingrediënten
- 4 bieten, grof geraspt
- 400 g gedroogde dadels
- 3 gulle el (raw) cacao poeder
- handje raw cacao nibs
- snufje zout
- 200 g / ml plantaardige olie geschikt om mee te bakken, bijv. kokosolie
- beetje olie om cakeblik mee in te vetten
- 3 grote eieren of 4 kleine
- 150 g volkoren boekweit meel
- 100 g amandelmeel (kant-en-klaar te koop of je kunt amandelen zelf malen) of 100 g cocosmeel of kastanjemeel
- 1 ruime tl bakpoeder
- (ronde) cakevorm
- bakpapier
- vers of gedroogd fruit als decoratie
Bereidingswijze
Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 45 minuten
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (Gasoven stand 4).
- Week de dadels in kom met gekookt water (alle dadels net onder water)
- Vet cakeblik in met een beetje olie.
- Knip stuk bakpapier zo groot als de bodem van de cakevorm en plak het op de bodem.
- Meng de (kokos) olie en de dadels met het water met een vork of mixer in een beslagkom.
- Voeg de eieren een voor een toe.
- Voeg alle meel en bakpoeder toe en roer zodat het een mengsel wordt.
- Voeg de geraspte bietjes toe.
- Roer alles goed door elkaar en schep het beslag in het cakeblik met een pannenlikker of lepel.
- Cakebeslag is zo’n 1 cm onder de rand. Mocht je over hebben kun je er nog een (kleinere) cakevorm bij vullen.
- Bak de cake(s) gaar in ±45 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
- Check tussendoor na ±25 minuten of de cake misschien al bruin is aan de bovenkant, evt. afdekken met folie of bakpapier voor de laatste 20 minuten.
- Laat de cake afkoelen op een rooster.
- Decoreer met vers of gedroogd fruit.
- Serveer evt. met (cocos) ijs en/of slagroom.
- Eet smakelijk!
Tip: Chocolade bietjes Muffins
Met hetzelfde recept kun je ook chocolade bietjes muffins maken, deze hebben een kortere baktijd: zo’n 25 minuten.