Glutenvrij eenpansgerecht van gierst, linzen en stevige groenten

Super gezond, makkelijk te maken en lekker. Geschikt als (meeneem) lunch of diner, ook voor als er gasten komen!

Gierst is een graan wat qua structuur vergelijkbaar is met couscous. Maaltijd salade van gierst met groenten uit het seizoenGierst is rijk van smaak en wat nootachtig. Het is een welkome afwisseling want tarwe (het graan waarvan couscous is gemaakt) eten we vaak al genoeg. Gierst is bovendien licht verteerbaar, gemakkelijk en snel te bereiden en ook nog eens super gezond! Rijk aan vitamines, mineralen en eiwitten. Linzen zijn peulvruchten en rijk aan vezels, eiwitten en mineralen zoals ijzer, molybdeen, foliumzuur, fosfor. Ook bevatten linzen vitamine B1. Er bestaan linzen in vele soorten en kleuren. De meeste soorten hebben een korte kooktijd en hoeven niet van tevoren worden geweekt.

Gebruik stevige groenten, liefst uit het seizoen (misschien wel uit je eigen tuin).

Ingrediënten 

Voor een grote (wok) pan vol, meerdere maaltijden of ongeveer 6 personen
  • 1 rode ui, fijngesneden.
  • 1 teen knoflook, geperst of fijngesneden.
  • 1 kleine (rode) ui, fijngesneden.
  • 200 g gierst.
  • 75 g berg- of groene linzen.
  • 100 g rode linzen.
  • 1 ruime el ghee.
  • 1/2 el himalaya zout of keltisch zeezout, evt. meer toevoegen naar smaak
  • zo’n 500 g aan stevige groenten (bijvoorbeeld wortel, pastinaak, rode/gele biet, zoete aardappel, pompoen, knolselderij), gewassen en schoongeschrobt (wanneer biologisch hoeft de schil niet te worden verwijderd, deze geeft juist extra bite, vezels en voedingswaarde) in blokjes van zo’n 1 cm gesneden.
  • 2 tl kerrie kruiden; een kant-en-klare mix of combineer zelf met o.a. kurkuma (evt. vers en fijngeraspt), gember, mosterdzaad, fenegriek, komijn, gemalen zwarte peper.
  • 1/2 el citroen- of limoensap.
  • evt. noten en/of zaden toevoegen zoals amandelen, walnoten, sesamzaad.
  • evt. verse kruiden zoals bieslook, koriander of munt (fijngesneden).
  • gemalen zwarte peper naar smaak.

Bereiding

Was de gierst en linzen samen in een fijne zeef totdat het water helder is. Verwarm de ghee in een ruime (wok) pan met deksel en fruit de ui met de gierst en linzen. Voeg kerrie kruiden toe, de knoflook en de groente in blokjes. Schep om en voeg water toe (er staat zo’n 2 cm water bovenop), breng het aan de kook. Laat daarna nog zo’n 45 min staan op laag vuur. Controleer tussendoor of het evt. droogkookt, voeg dan nog iets water toe. Voeg dan de citroen- of limoensap en de noten en/of zaden naar keuze toe en schep erdoor. Serveer met de verse kruiden. Eet smakelijk!

Tip1: Als je over hebt: in een afgesloten bakje is het een heerlijke en gezonde meeneem lunch. Bijvoorbeeld naar je werk, goedkoper en vaak lekkerder dan wat er in een bedrijfskantine verkrijgbaar is :).

Tip2 (dan niet meer Vegan): Serveer met Panir (Indiase kaas, zie de verpakking voor de bereiding), feta blokjes of cottage cheese.

 

This entry was posted in Recepten. Bookmark the permalink.

Comments are closed.