Recept Ayurvedische warme maaltijd

Deze Ayurvedische maaltijd is goed voor iedere constitutie (jouw combinatie van de drie dosha’s), vegetarisch en glutenvrij.

Amandel linzen dahl voor 3-4 personen
200 gram rode linzen
3 uien, gesneden
3 teentjes knoflook, geperst
1 eetlepel gember, geraspt
1 theelepel komijnzaad of komijnpoeder
1 theelepel kurkuma
flinke snuf cayennepeper
ongezoete amandelmelk (270 ml)
zout, naar smaak
handje verse koriander, gesneden
handje amandelen, geroosterd
gekookte rijst voor 3-4 personen

Kook de linzen volgens de instructies op de verpakking.
Verhit 2 eetlepels ghee in een pan en bak de ui voor 15 minuten. Roer tussen door paar keer goed door zodat de uien niet aanbranden.
Bak de knoflook en gember voor 1 minuut mee.
Voeg het komijnzaad, kurkuma en cayenne toe en bak nog eens 1 minuut.
Schenk de amandelmelk erbij en breng langzaam aan de kook.
Roer de gekookte linzen door de amandelsaus en breng eventueel op smaak met zout.
Serveer de dahl met rijst, verse koriander en amandelen.

Venkel (uit: “Himmlisch Kochen und Leben im Einklang mit dem Veda” van Frank Lotz) voor 4 personen

4 venkelknollen
2 liter water
sap van ½ citroen
1 tl olijfolie
1 tl ghee
½ tl venkelzaad
¼ tl zwarte peper
3 mespuntjes nootmuskaat
3 mespuntjes asafoetidapoeder

De venkel wassen, de twee buitenste bladeren verwijderen en het groen afsnijden. Knollen in vieren delen. Het verse venkelgroen klein hakken en mee laten koken. Een pan met water aan de kook brengen. Temperatuur naar beneden draaien, 1 tl olie, zout en het citroensap toevoegen. De venkel met een schuimspaan in het hete water doen en op een gemiddelde temperatuur in ca. 20 minuten gaar laten koken.
Een tl olie en 1 tl ghee in een diepe pan doen en de gemalen specerijen daarin aanfruiten. De venkelknollen met de schuimspaan uit het water halen en nog drie tot vijf minuten in de pan mee laten smoren en op smaak brengen met zout en peper.

Tip: Dit recept kun je ook gebruiken om bijvoorbeeld bloemkool, wortels, pastinaak te bereiden.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.