Lekker en super gezond. Glutenvrij en lactose vrij. Leuk om samen met kinderen te maken! En te eten uiteraard alt=":-)" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em" />
Ingrediënten
Voor ±15 kleine groente pannenkoekjes:
- ghee of olie geschikt om mee te bakken, bijv. olijfolie
- 200 ml (plantaardige) melk, bijv. amandelmelk (ongezoet)
- 150 ml water
- 125 g boekweitmeel of kant en klaar “boekweit pannenkoekenmix” (vaak met met tapioca)
- 125 g kikkererwtenmeel (als je dit niet in huis hebt dan kun je 125 g boekweit of andere meelsoort toevoegen)
- snufje (Himalaya of zee) zout
- 2 eieren
- 2 middelgrote wortels of pastinaken, geraspt
Tip 1: In plaats van pastinaak kun je ook bietjes, courgette of een andere stevige groente die je in huis hebt gebruiken.
Tip 2: Geen tijd/zin om te raspen? Je kunt ook diepvries groente zoals spinazie ontdooien en toevoegen aan je pannenkoekbeslag.
Tip 3: Extra groente boost: deels of in plaats van de (plantaardige) melk voeg je gemengde groentesap, tomatensap of wortelsap (uit pak of fles) toe.
Tip 4: Je kunt variëren en combinaties maken met verschillende soorten meel. Bijvoorbeeld: volkoren speltmeel (bevat wel gluten), quinoa meel (zeer eiwitrijk, voeg maar een klein deel toe, bijvoorbeeld 75 g), havermeel, maismeel.
Tip 5: Beleg eens met appelstroop in plaats van bijvoorbeeld schenkstroop. Kinderen vinden dit vaak even lekker en door de aanwezige vitamine C neem je het ijzer in groente die erin zit beter op!
Tip 6: Beleg met zaden- of notenpasta (sesam, amandel- of gemende noten pasta bijvoorbeeld). Zaden en noten bevatten goede vetten en voedingsstoffen. Sesampasta (tahin) bevat veel calcium bijvoorbeeld.
Bereidingswijze
Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 10 minuten
- Meng alle ingrediënten, behalve de groente, in een kom en mix met mixer of garde.
- Evt. nog wat melk of water toevoegen als beslag nog te dik is.
- Voeg de geraspte groente en scheutje olie aan het beslag toe.
- Zet de koekenpan op het fornuis met scheutje ghee of bak olie.
- Met een kleine pollepel maak je meerdere pannenkoekjes tegelijk in de koekenpan.
- Bak ze op matig vuur.
- Eet smakelijk!