Ademen door je neus

Ademen door je neus is heel belangrijk en gezond. Het lijkt vanzelfsprekend, maar veel mensen ademen meerendeel door hun mond. Dit zijn de voordelen van ademen door je neus:

  • De neus heeft verschillende afweermechanismen die voorkomen dat onzuiverheden het lichaam binnenkomen. Aan het begin van de neus vangt een scherm van kleine haartjes vuil, mini insecten en andere deeltjes die de longen zouden kunnen beschadigen wanneer je door je mond ademt.
  • Na de neusingang is er een lange bochtige doorgang met slijm membranen, waar buitensporig koele lucht wordt verwarmd. Ook worden hier hele fijne stofdeeltjes die het scherm met de haartjes zijn ontsnapt gevangen.
  • In het binnenste gedeelte van je neus zitten klieren, die alle bacteria die door de andere afweermechanismen heen zijn gekomen afweren. Ook bevat het binnenste gedeelte van de neus het reukorgaan, deze spoort gassen eventueel giftige stoffen razendsnel op die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid.
  • Yogi’s geloven dat het reukorgaan nog een andere functie heeft: het opnemen van prana (levenskracht) uit de lucht. Wanneer je de hele tijd door je mond ademt, zoals veel mensen ongemerkt doen,  loop je al deze gratis prana mis!
  • Vele voordelen dus om door je neus te ademen, handig om er regelmatig bij stil te staan, yoga en pranayama’s te beoefenen :-)
This entry was posted in Yoga. Bookmark the permalink.

Comments are closed.