Carobe wordt ook wel johannesbrood genoemd omdat Johannes de Doper er zich tijdens zijn verblijf in de woestijn mee zou hebben gevoed. Het wordt gemaakt van de peulen van de groenblijvende johannesbroodboom. De rijpe, donkerbruine peulen vallen op de grond en worden verzameld, vervolgens worden ze in kleine stukjes gebroken. De harde zaden worden verwijderd en verwerkt tot johannesbroodpitmeel; een bindmiddel. De peulen worden geroosterd en vermalen tot poeder. Dit is carobe poeder.
Carobe wordt soms gebruikt in plaats van cacao.
Cacao versus carobe:
- Carobe is rijk aan natuurlijke vruchtensuikers, cacao is bitter van smaak. in een carobeproduct hoeft daarom dus minder suiker of zoetmiddel worden toegevoegd.
- Carobe bevat de opwekkende stof theobromine (verwant aan cafeïne) niet. Cacao wel.
- Carobe is geen allergene stof. Cacao wel.
- Carobe bevat pectine en ligine. Deze voedingsvezels reguleren de spijsvertering en helpen goed tegen zowel verstopping als diaree.
- Carobe heeft een lager vetgehalte dan cacao.
- Carobe bevat meer calcium dan cacao.
- Cacao bevat meer ijzer en magnesium dan carobe.
Bronnen:
- Ons voedsel, Over wat er in zit, hoe het wordt gemaakt en wat het met ons doet. Frans M. De Jong, 2008.
- De natuurlijke gezondheidswijzer. Henny de Lint, 2004.