Carobe wordt ook wel johannesbrood genoemd omdat Johannes de
                  Doper er zich tijdens zijn verblijf in de woestijn mee zou
                  hebben gevoed. Het wordt gemaakt van de peulen van de
                  groenblijvende johannesbroodboom. De rijpe, donkerbruine
                  peulen vallen op de grond en worden verzameld, vervolgens
                  worden ze in kleine stukjes gebroken. De harde zaden worden
                  verwijderd en verwerkt tot johannesbroodpitmeel; een
                  bindmiddel. De peulen worden geroosterd en vermalen tot
                  poeder. Dit is carobe poeder.
                
Carobe wordt soms gebruikt in plaats van cacao.
Cacao versus carobe:
- Carobe is rijk aan natuurlijke vruchtensuikers, cacao is bitter van smaak. in een carobeproduct hoeft daarom dus minder suiker of zoetmiddel worden toegevoegd.
 - Carobe bevat de opwekkende stof theobromine (verwant aan cafeïne) niet. Cacao wel.
 - Carobe is geen allergene stof. Cacao wel.
 - Carobe bevat pectine en ligine. Deze voedingsvezels reguleren de spijsvertering en helpen goed tegen zowel verstopping als diaree.
 - Carobe heeft een lager vetgehalte dan cacao.
 - Carobe bevat meer calcium dan cacao.
 - Cacao bevat meer ijzer en magnesium dan carobe.
 
Bronnen:
- Ons voedsel, Over wat er in zit, hoe het wordt gemaakt en wat het met ons doet. Frans M. De Jong, 2008.
 - De natuurlijke gezondheidswijzer. Henny de Lint, 2004.