Gerecht van gierst en verse groenten met amandelen

Deze eenpansmaaltijd is glutenvrij, vegetarisch en een feestje voor je smaakpapillen.

Hieronder het recept voor dit gierst gerecht. Heerlijk, makkelijk klaar te maken en supergezond! Zelf kun je uiteraard variëren met ingrediënten, groenten en kruiden uit het seizoen.

Ingrediënten (voor een grote (wok) pan vol, 8-10 pers.)

Eenpansmaaltijd van gierst en verse groenten met amandelen - glutenvrij en vegetarisch

  • een grote (wok) pan of 2 middelgrote pannen
  • 1 ruime el Ghee (geklaarde boter) of een scheut plantaardige olie geschikt om mee te bakken, bijv. olijfolie
  • 500 g gierst, gewassen in een fijne zeef
  • kerrie kruiden (een kant-en-klare mix of kies zelf uit o.a. gember, kurkuma, mosterdzaad)
  • 2 el biologische limoen- of citroensap
  • 200 ml kokos room of rijst room
  • 1 grote (rode) ui of 2 kleine, kleingesneden
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 3 zoete aardappels middelgroot
  • 5 winterwortels middelgroot
  • 3 bieten middelgroot
  • 150 g rauwe amandelen of andere noten/zaden, pompoenpitten zijn ook heerlijk
  • verse basilicum, koriander of peterselie voor garnering
  • Himalaya zout en zwarte peper voor op tafel zodat iedereen naar smaak kan toevoegen

Tip 1: Varieer met eigen ingrediënten naar keuze en groenten van het seizoen. Je kunt bijvoorbeeld afwisselen met andere stevige groenten zoals pastinaak, knolselderij, aardpeer.

Tip 2: Je kunt 100 g (rode berg) linzen toevoegen en dan 400 g gierst.

Tip 3: Serveer met een groene smoothie of garneer extra met een paar bladen wilde spinazie.

Bereidingswijze

Voorbereiding: 20 minuten | Bereiding: 35 minuten

  • schrob de zoete aardappels, winterwortels en bieten schoon of schil ze met dunschiller en snijd ze in blokjes van zo’n 1 cm
  • zet de (wok)pan op het fornuis of kookplaat en fruit de ui met Ghee of olie
  • voeg de knoflook en kerrie kruiden toe
  • voeg de rest van de groenten toe en schep zo’n 2 min. alles met een houten spatel door elkaar op hoog vuur
  • voeg de limoen- of citroensap toe en schep door
  • voeg de kokos- of rijstroom toe
  • voeg de gewassen gierst toe en zoveel water dat het geheel zo’n 2 cm onder staat
  • zet de pit op de laagste stand en laat alles zo’n 30 minuten sudderen met deksel op de pan
  • check tussendoor even of er nog voldoende vocht in zit, voeg nog water toe als het te droog is
  • mochten alle groenten gaar zijn en je gerecht nog te ‘waterig’ dan kun je arrow-root poeder, kokosmeel of boekweit meel toevoegen om te binden (goed erdoor roeren om klontjes te voorkomen)
  • eet smakelijk!
This entry was posted in Recepten. Bookmark the permalink.

Comments are closed.