Lizzy’s yoga koekjes

Deze heerlijke yoga koekjes zijn een echte traktatie. Als gezonde snack die je lang energie geeft. Na een yogasessie bijvoorbeeld!

Ingrediënten

Voor ±16 koekjes:

Yoga koekjes

  • 5 el fruitstroop (dadel) of  70 g oerzoet
  • 125 ml plantaardige olie geschikt om mee te bakken, bijv. kokosolie
  • 3 el plantaardige melk, amandelmelk bijvoorbeeld
  • 100 g amandelmeel (fijngemalen amandelen)
  • 100 g kokosmeel, kikkerewtenmeel of boekweitmeel
  • extra meel voor het aanrecht en je handen
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 el cacao of carobe poeder
  • 150 g havervlokken (“oats”) of muesli
  • 50 g haverzemelen
  • 50 g goji bessen
  • 50 g zonnebloem- en/of pompoenpitten
  • 80 g gedroogde vijgen en/of ongezwavelde abrikozen in stukjes geknipt

Bereidingswijze

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 15 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (Gasoven stand 4).
  2. Meng alle ingrediënten in een kom en kneed tot een samenhangende massa. Pak dan telkens een bolletje deeg in je handen (ter grootte van een mandarijn) en druk dit in je handen plat tot een 1 cm. dik koekje.
  3. Leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat.
  4. Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  5. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  6. Eet smakelijk!

Vegan Yoga koekjes

Voor een veganistische variant van deze koekjes , gebruik in plaats van melk een plantaardige variant naar keuze. Amandel-, hazelnootmelk bijvoorbeeld. Kokosroom kan ook, dan: 2 el. Kokosroom en 3 el water.

Glutenvrije Yoga koekjes

Voor een glutenvrije variant gebruik de volgende ingrediënten:

  • In plaats van havervlokken: gepofte quinoa of rijst
  • In plaats van haverzemelen: gedroogde kokossnippers of fibrex

Voor de geïnteresseerden: extra info over enkele ingrediënten:

Dadelstroop

Dadelstroop is kant-en-klaar te koop, maar ook makkelijk zelf te maken:

Ingrediënten voor 5 el dadelstroop:
10 gedroogde dadels
3 el kokend water

Bereiding:
Week de gedroogde dadels ongeveer 24 uur, totdat de buitenkant ook helemaal zacht aanvoelt.
Ontpit de dadels.
Mix de dadels met een staafmixer samen met het weekwater totdat het een smeuïge stroop wordt.
Voeg voorzichtig ene beetje water toe wanneer de stroop te dik is of lastig te pureren.

Bewaar de dadelstroop in de koelkast.

Oerzoet

Oerzoet is ongeraffineerd gedroogd suikerrietsap.

Gewone ruwe rietsuiker wordt geraffineerd. Weliswaar wordt ruwe rietsuiker minder geraffineerd dan bietsuiker, maar toch verliest de rietsuiker tijdens zijn bewerking het grootste deel van de melasse. Dat is jammer, want juist in de melasse zitten de meeste waardevolle voedingsstoffen.

Oerzoet bevat nog alle melasse. Het bevat daarom een beetje mineralen (2%) en kleine hoeveelheden B vitaminen. Oerzoet heeft dezelfde zoetkracht als biet- en rietsuiker.
Omdat het nog alle melasse bevat, is het iets kruidiger van smaak en juist daarom zeer geschikt om koekjes een subtiele speculaassmaak te geven.

Gedroogde abrikozen

Ongezwavelde gedroogde abrikozen zijn donkerbruin van kleur en gezwavelde oranje. Ongezwavelde abrikozen zijn enkel gedroogd en daarna niet meer behandeld, zodat de kleur en smaak van dat moment zijn bewaard. Ongezwavelde abrikozen hebben dus een natuurlijk proces achter de rug en dit is duidelijk te zien aan de kleur. Ze zitten vol vitamines en mineralen en zijn onder meer door het zeer hoge gehalte aan Kalium goed voor de bloeddruk. Bovendien zijn ze heerlijk, natuurlijk zoet van smaak en zacht van structuur.

Fibrex

Fibrex is een uit suikerbiet bereid product dat van nature rijk is aan voedingsvezels. Het kan goed dienen als natuurlijke aanvulling op de dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels. Het bevat geen fytinezuur (in bijvoorbeeld tarwezemelen zit wel fytinezuur), zodat de opname van mineralen en spoorelementen niet wordt verstoord. Fibrex bevat geen gluten. Veel kant-en-klare glutenvrije granen producten weinig vezels omdat ze van witte bloem zijn gemaakt in plaats van volkoren meel. Daarom bijzonder geschikt voor mensen met een glutenvrij dieet.

 

This entry was posted in Recepten. Bookmark the permalink.

Comments are closed.