Suikervrije muffins met wortel

Deze suikervrije muffins zijn heerlijk, makkelijk te bereiden en boordevol gezonde ingrediënten. Zonder riet- of bietsuiker. Genieten dus voor iedereen! Voor baby’s vanaf 6 maanden. Een leuk idee voor kinderfeestjes, een school- of crèche traktatie.

Ingrediënten (voor 12 muffins)

  • suikervrije muffins5 el appel-/appelperen- of dadelstroop
  • 200 ml plantaardige olie geschikt om mee te bakken, bijv. olijfolie
  • 2 eieren
  • 175 g volkoren meel, bijv. spelt. Of een deel spelt en deel boekweit, zo worden ze nog luchtiger
  • evt. 2 el maïsmeel (polenta), zorgt voor grappige spikkeltjes en een beetje extra bite
  • 50 g fijngemalen noten en/of zaden of kant-en-klaar amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 el carobe poeder (als je dit niet in huis hebt, voeg dan een extra el vruchtenstroop toe)
  • 1 middelgrote wortel, geraspt
  • 1 grote banaan, geprakt
  • 50 g ongezwavelde gedroogde abrikozen of dadels in stukjes geknipt (minstens 20 min geweekt in gekookt water)
  • 50 g rozijnen (minstens 20 min geweekt in gekookt water)
  • muffinblik
  • 12 papieren vormpjes

Tip 1: Gebruik het afgietwater van de abrikozen/dadels en rozijnen! Om gewoon op te drinken, evt. aangelengd met wat water of door de yoghurt bijvoorbeeld, maak zo je eigen natuurlijke yogurtdrink :) Goed idee voor kinderen want het is lekker zoet van smaak en vol met goede voedingsstoffen van de gedroogde vruchten.

Tip 2: Varieer met eigen ingrediënten naar keuze en wat je in huis hebt. Rasp bijv. een zoete aardappel, biet of stuk knolselderij in plaats van de wortel.

Tip 3: Gebruik dubbel zoveel van alle ingrediënten: 2 series muffins (ze zijn prima te bewaren in de vriezer).

Tip 4: Heb je geen muffinblik? Maak een cake met dezelfde ingrediënten en verhoudingen!

Bereidingswijze

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 25 minuten

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (Gasoven stand 4).
  • Leg de papieren vormpjes in het muffinblik.
  • Meng de olie en stroop met een vork in een kom tot een samenhangende massa.
  • Voeg de eieren een voor een toe en en en mix het mengsel met een vork.
  • Voeg het meel, gemalen noten/zaden en bakpoeder toe en roer zodat het een mengsel wordt.
  • Giet de rozijnen en abrikozen/dadel stukjes af met een zeef en voeg ze samen met de geprakte banaan en geraspte wortel toe.
  • Roer alles goed door elkaar en verdeel het beslag over de vormpjes met een lepel.
  • Bak de muffins gaar in  ±25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Laat de muffins afkoelen op een rooster.
  • Eet smakelijk!

Vegan muffins

  • In plaats van 2 eieren: 5 el plantaardige melk (amandel- of hazelnootmelk bijv). Kokosroom kan ook, dan: 2 el. kokosroom en 3 el water.
  • 3 tl bakpoeder in plaats van 1 tl.

Glutenvrije muffins

  • Meel: gebruik 100 g teff- of rijstmeel en 75 g boekweitmeel.
  • Kies voor glutenvrij bakpoeder.

Extra info

Ongezwavelde gedroogde abrikozen

Ongezwavelde gedroogde abrikozen zijn donkerbruin van kleur en gezwavelde oranje. Ongezwavelde abrikozen zijn enkel gedroogd en daarna niet meer behandeld, zodat de kleur en smaak van dat moment zijn bewaard. Ongezwavelde abrikozen hebben dus een natuurlijk proces achter de rug en dit is duidelijk te zien aan de kleur. Ze zitten vol vitamines en mineralen en zijn onder meer door het zeer hoge gehalte aan Kalium goed voor de bloeddruk. Bovendien zijn ze heerlijk, natuurlijk zoet van smaak en zacht van structuur.

This entry was posted in Recepten, Recepten voor kinderen, Voeding tips. Bookmark the permalink.

Comments are closed.