Yoga Nidra

Ben je geïnteresseerd om een Yoga Nidra workshop te komen volgen, klik dan hier. Je bent van harte welkom. Yoga ervaring is niet nodig.

 

  • Nidra betekent ‘slaap’, vertaald: ‘de slaap van de yogi’s’.
  • Bij het beoefenen van Yoga Nidra ‘pendelen’ lichaam en geest tussen ontspanning en halfslaap.
  • Uit ervaring blijkt dat mensen na een Yoga Nidra oefening evenveel energie terugkrijgen en even ontspannen zijn als na drie à vier uur slaap.
  • Het lichaam is op een bijzondere manier in slaaptoestand, terwijl het innerlijk bewustzijn helder wakker is. Zo kun je tijdens de oefening lichamelijke en geestelijke spanningen loslaten en blokkades doorbreken.
  • De positieve resultaten van Yoga Nidra kunnen al heel snel dagelijks worden ervaren: er ontstaat een gevoel van ontspannen tevredenheid en de gezondheid verbetert.
  • Yoga Nidra werkt zowel preventief als verlichtend bij gezondheidsklachten zoals hoge bloeddruk, hoofdpijn, slaapproblemen, burnout en astma. 

“De meeste mensen gaan slapen zonder vooraf hun spanningen los te laten. Dat noemt men Nidra. Nidra betekent slaap. Yoga Nidra is echter de slaap waarin alle lasten van je afgevallen zijn. Het gaat hier om een volkomen andere en hogere kwaliteit.” Swami Satyanandra Saraswati (1923- 2009).

Positieve effecten van Yoga Nidra

  • Slaap inhalen: Met het halfuur Yoga Nidra kun je wel tot 4 uur slaap inhalen.
  • Kalmte: Mensen die Yoga Nidra regelmatig beoefenen zin kalmer, hun reacties zijn rustig en weloverwogen. Ze kunnen meer aan.
  • Concentratie: Het beoefenen van Yoga Nidra verbetert het concentratievermogen en de creativiteit. Veeleisende geestelijke arbeid kan met steeds meer gemak worden gedaan.
  • Intuïtie: De toegang tot onze intuïtie wordt beter door Yoga Nidra. De waarneming van mensen en situaties wordt aangescherpt en beslissingen kunnen makkelijker worden genomen. Dit leidt tot meer tevredenheid; op de werkvloer en in het persoonlijke leven.
  • Gezondheid: De algehele gezondheidstoestand wordt stabieler. Bovendien nemen specifieke, acute of chronische klachten steeds meer af of verdwijnen zelfs helemaal.
  • Slaapgedrag: Yoga Nidra heeft een bijzondere invloed op ons slaapgedrag. Door regelmatig beoefenen, leert het lichaam anders om te gaan met slaap. We kunnen beter in- en doorslapen, en slaapstoornissen van uiteenlopende aard worden minder.

Voor wie is Yoga Nidra geschikt?

Yoga Nidra is geschikt voor iedereen. Het is een laagdrempelige ontspanningstechniek die ieder mens kan beoefenen. Wel is een rustige plek nodig en een voorlezen of geluidsapparaat. Kinderen vanaf 14 jaar kunnen dezelfde Yoga Nidra oefening doen als volwassenen. Voor jongere kinderen vanaf 3 jaar bestaat er een speciale kinderversie.

Wat gebeurt er precies bij de Yoga Nidra?

Tijdens de Yoga Nidra ga je steeds heen en weer tussen ontspanning en halfslaap. De hersenen vertonen dan verschillende hersengolven. Er worden 4 frequentiebereiken gehanteerd die elk een deel laten zien van het hele spectrum van het beeld van de hersengolven: 1. Beta golven (hoofdzakelijk als we wakker zijn). 2. Alfa golven (in een ontspannen toestand, wel wakker, bijvoorbeeld liggend te luisteren met ogen dicht). 3. Theta golven (vaak in de voorstadia van de slaap; het ‘dommelen’, maar ook tijdens heldere mediatatie, langzaam verdwijnt de bewuste waarneming van de omgeving). 4. Delta golven (diepe slaap, omgeving wordt niet meer waargenomen). Yoga Nidra werkt zowel ontspannend als activerend.

  • Tijdens de oefening is de hersenactiviteit vooral in het alfa-domein (duidt op ontspanning). Je kunt goed waarnemen.
  • Ook komt de hersenactiviteit in het theta domein (zorgt ervoor dat je je na beoefening geestelijk fris en helder voelt). Het moment dat je de indruk krijgt dat je wegzakt in slaap, of een deel van wat er is gezegd niet mee hebt gekregen.

De helder en gestructureerde aanwijzingen in de Yoga Nidra zorgen ervoor dat je helder en wakker blijft en niet in een diepe slaap weg zou kunnen zakken (anders dan bij een kort middagslaapje, de meeste mensen voelen zich hierna juist versuft en hebben even nodig om weer helemaal wakker te worden). In de Yoga Nidra pendel je tussen de alfa- en theta fase heen en weer, zonder in de delta fase (diepe slaap) te komen.

De onderdelen die langskomen in de Yoga Nidra

Start / voorbereiding

Kom ontspannen liggen op je rug of op je zij. In de zijligging is het aan te raden om het bovenste been te buigen (onderste been is gestrekt) en een bolster of meditatie poef te plaatsen onder de bovenste knie en evt. ook de bovenste arm.

Doe de hele Yoga Nidra oefening met gesloten ogen en adem door de neus.

Sankalpa

Je kunt je Sankalpa opschrijven, zodat je zeker bent van de juiste formulering. Laat je gedachten gaan over jouw doelen. Denk erover na wat je werkelijk in je leven wil bereiken: wat zijn de dingen die je echt nodig hebt? Wat vervult jou met een gevoel van diepe tevredenheid? Als je dagelijks oefent, gebruik dan dezelfde Sankalpa in elk geval 3 weken achter elkaar. Naar behoefte kun je jouw Sankalpa langer inzetten.

Kringloop van bewustzijn

Je reist met je bewustzijn door je hele lichaam. Laat je bewustzijn ongedwongen en vrij door je lijf gaan. Je hoeft alleen maar je aandacht te richten op de genoemde lichaamsdelen. Je hoeft die lichaamsdelen niet bewust te ontspannen – de ontspanning gaat vanzelf. Als je wilt dan kun je in de gedachten het genoemde lichaamsdeel telkens voor jezelf herhalen. Hoe vaker je Yoga Nidra beoefent, hoe beter je lichaamsgewaarwording zal worden. Het wordt steeds gemakkelijker om je aandacht op de afzonderlijke lichaamsdelen te richten. Je ontspant enerzijds je lichaam en anderzijds je geest. De verschillende lichaamsdelen hebben een overeenkomend motorisch gebied op de sensomotorische hersenschors. Die motorische velden sturen de bewegingen in je lichaam aan. Door de ontspanning in de verschillende lichaamsdelen wordt de activiteit in het overeenkomende motorische veld ook minder – je hersenen ontspannen zich.

Terugtellen Je telt van 27 naar 1.

Daarbij zijn je buik, je borstkas en je neus achtereenvolgens richtpunt voor je concentratie. Het doel is hier niet om tot 1 te komen, het is belangrijker dat je jouw eigen ademritme telt en je adem rustig laat stromen. Er wordt afgeteld van 27, dat is ¼ van 108. Volgens de traditie van de yoga heeft het getal 108 en alle delen ervan een bijzondere energie. 108 staat voor volkomenheid: zon, maan en aarde zijn door dit getal met elkaar verbonden. De gemiddelde afstand van zon en maan tot de aarde is 108 keer hun doorsnee.

Contrasten

Verdieping van het inzicht dat waarnemingen sterk subjectief vastliggen en dat je ze kunt beïnvloeden. Hierdoor ontwikkel je eerst een lichamelijke, en daarna ook een geestelijke en emotionele flexibiliteit.

Beelden visualiseren

Tijdens het symbolisch visualiseren van de chakra’s worden deze gereinigd en de energiestromen die erbij horen komen met elkaar in evenwicht. Na de Yoga Nidra voel je je hierdoor meer in balans.

Bronnen

Yoga Nidra. De diepste ontspanningstechniek voor lichaam en geest, Barbara Kündig, 2013.

Light on Yoga, G.K.S. Iyengar, 2001

Hormoon Yoga, Dinah Rodrigues, 2010.

Yin Yoga Priciples & Practice, Paul Griley, 2012.

Comments are closed.