Is groene thee gezond?

Groene thee: is het nou gezond of niet? Wat is groene thee precies? Kan ik groene thee aan mijn baby geven? Er bestaat hierover veel onwetendheid. Hierbij daarom de belangrijkste achtergrond informatie en praktische tips:

Groene thee en flavonoïden

Theebladeren bevatten flavonoïden. Dit zijn antioxidanten, waarvan bekend is dat zij een beschermende werking hebben tegen hart- en vaatziekten. Er zijn echter nog steeds te weinig harde bewijzen om een gezondheidsclaim te kunnen rechtvaardigen. Bij groene thee, die niet wordt gefermenteerd, blijven de flavonoïden intact. Tijdens het fermentatieproces (zwarte thee) worden de flavonoïden grotendeels vernietigd. Zwarte thee verliest daarmee dus ook zijn heilzame werking (antioxidantwerking).

Cafeïne

Groene thee geproduceert van dezelfde kwaliteit theebladeren bevat evenveel cafeïne als zwarte thee. Het enige verschil is namelijk het fermentatieproces en dit heeft namelijk geen invloed op het cafeïne gehalte.

Zwarte- en groene thee bevat met 30-40 mg cafeïne per kop half zoveel cafeïne als een kop koffie.

Aan cafeïne heeft thee zijn stimulerende werking te danken. Deze stof is chemisch identiek aan de cafeïne in koffie. De looistoffen waarmee de cafeïne in thee is verbonden, vertragen echter de opname van cafeïne in het lichaam. Daarom begint de stimulerende werking van thee later dan bij koffie, maar blijft ze wel langer nawerken. Daarnaast bevat thee de stoffen theofyline en theobromine. Ook deze stoffen hebben een licht stimulerende werking.

Cafeïne voor kinderen ontraden

Er is nog veel onduidelijk over de mogelijke effecten van cafeïne op jonge leeftijd. Onderzoek bij kinderen is beperkt. Experimenteel onderzoek is in deze setting niet ethisch. Het voedingscentrum zegt: “De onduidelijke effecten van cafeïne en de lage grenswaarden zijn redenen voor het Voedingscentrum om kinderen jonger dan 13 jaar uit voorzorg het gebruik van cafeïnerijke producten te ontraden”.

Het voedingscentrum heeft een factsheet over cafeïne gemaakt.

Cafeïne en DSM-5

Symptomen die in verband zijn gebracht met cafeïne inname volgens DSM-5: rusteloosheid, nervositeit, opwinding, slapeloosheid, rood gezicht, diurese (veel plassen), gastro-intestinale (maag en dunne darm) stoornissen, spiertrekkingen, onsamenhangend denken en spreken, tachycardie of cardiale aritmie (hartritmestoornissen), psychomotorische agitatie.

Alternatieven zonder cafeïne

  • thee voor baby's vanaf 4 maandenRooibos thee (check even de ingrediënten of er geen zwarte thee in de melange zit).
  • Milde kruiden thee zoals kamille en lindebloesem.
  • ‘Theïnevrije thee’ van Zonnatura, de smaak hiervan is vergelijkbaar met die van gewone zwarte thee.
  • Voor baby’s en jonge kinderen zijn er ook speciale kinder theeën te koop! Bijvoorbeeld: Bio-Vruchten-Thee van Hipp (Supermarkten zoals Jumbo, C1000) en Kabouterthee van Piramide theïnevrije thee van Zonnatura(Natuurvoedingswinkel).

Chichorei

Ook zijn er dranken op basis van chichoreiwortel: granenkoffie (supermarkt) en Bambu (Natuurvoedingswinkel) bijvoorbeeld. De chichoreiwortel heeft een op koffie gelijkende smaak en werkt bovendien tegen brandend maagzuur. Nog meer gezondheidsvoordelen van chichorei als ‘koffie- of thee vervanger’:

  • gezonde koffievervangersHet stimuleert de groei van darmbacteriën, met name de Bifidobacteriën. Hierdoor verbetert de stoelgang, vermindert de kans op darminfecties en verbetert de opname van mineralen in de darm.
  • Het heeft een gunstige werking op het bloedglucosegehalte en het cholesterolgehalte.
  • Het heeft een leverstimulerende invloed.
  • Ook bij dagelijks gebruik zijn er geen nadelen. 

Literatuur

  • Ons voedsel, Over wat er in zit, hoe het wordt gemaakt en wat het met ons doet. Frans M. De Jong, 2008.
  • De natuurlijke gezondheidswijzer, Henny de Lint, 2001.
  • Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th Edition: DSM-5, 2013.
This entry was posted in Voeding tips. Bookmark the permalink.

Comments are closed.