Hypertensie (te hoge bloeddruk) tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed die in je lichaam circuleert met 40 – 50 % toe. Hierdoor kun je je warmer voelen dan normaal. Uit de regelmatige controles bij je verloskundige of gynaecoloog zal blijken of je aanleg hebt voor het evt. krijgen van een hoge bloeddruk.

(Yoga) tips die kunnen helpen je te ontspannen en mogelijk je bloeddruk te verlagen:

  • Ontspan en focus op je diepe buikademhaling, neem de tijd en ga lekker liggen op je rug, of op je linkerzij als op je rug niet (meer) comfortabel voor je is. Leg je hand(en) op je buik en voel je buikwand op en neer gaan met je in- en uitademing.
  • Als je merkt dat dit lastig voor je is, of dat je gedachten snel afdwalen, dan kun je je adem tellen. Adem in voor 4 seconden en uit voor 8 seconden of langer. Breng steeds je aandacht weer terug naar het tellen van je adem.

Verder:

  • Neem zoveel mogelijk rust. Draag geen of luchtige kleding van natuurlijke materialen en ga naar bed om je lichaam te laten ademen.
  • Luister naar rustgevende muziek en brand essentiële olie als je hiervan houdt.
  • Leg jezelf in de watten nu het nog kan. Ontspan in een kalmerend bad, lees het boek dat je altijd al had willen lezen. Na de bevalling heb je waarschijnlijk een periode minder tijd voor deze dingen :)

 

Bronnen

Zwangerschaps YOGA, Rosalind Widdowson (2001, London).

This entry was posted in Zwangerschapsyoga. Bookmark the permalink.

Comments are closed.