Stil je zoete trek op een gezonde manier met deze heerlijke dadelino’s; snack balletjes van dadel, kokos en noten/zaden. Dadelino’s zijn bijzonder voedzaam en geven je super veel energie voor lange tijd. Helemaal RAW dus je oven hoeft niet eens aan! Meel- en glutenvrij en zonder suiker.

Leuk en gemakkelijk te maken, enige wat je nodig hebt zijn de volgende ingrediënten en een keukenmachine met een S-mes. En mocht je deze niet hebben dan kun je kant-en-klare noten/zaden pasta gebruiken en van de dadels pasta maken met vork of staafmixer.

dadelino's

Ingrediënten

Voor 25 a 30 dadelino’s

Basis ingrediënten:

  • 300 gram zonnebloempitten (of andere zaden)
  • 200 gram bruine amandelen (of andere noten)
  • 500 gram dadels zonder pit
  • 200 gram geraspte kokos
  • 2 royale el roomboter of ghee
  • snufje Himalaya- of zeezout

Evt. nog toe te voegen, als je ervan houdt:

  • raw chocolate nibs
  • goji berries, in stukjes gesneden of gemalen
  • 100 gr pompoenpitten (gebruik dan 200 gr zonnebloempitten)

Bereidingswijze

  • Laat de dadels minstens 30 min. weken in kokend water in een stenen kom.
  • Hak de zonnebloempitten en amandelen helemaal fijn in een keukenmachine. Als je geen keukenmachine hebt met een S-mes dan kun je kant- en- klare noten/zadenpasta’s kopen of amandelmeel (Natuurvoedingswinkel, De Tuinen).
  • Giet de geweekte dadels af en voeg ze toe aan de fijngehakte zonnebloempitten en amandelen en maal het hele mengsel fijn. Of gebruik een staafmixer om van de dadels een pasta te maken.
  • Kneed alles goed door elkaar met je handen en draai er balletjes van.
  • Verspreid de geraspte kokos over een plat bord en rol telkens ieder balletje even door de kokos heen.
  • Leg de balletjes in een afgedekte schaal of tupperware en laat ze minimaal een uur in de koelkast wat steviger worden.
  • Eet smakelijk!

Tip 1: Wanneer je de basis ingrediënten gebruikt dan zijn de dadelino’s ook zeer geschikt als gezonde snack voor jonge kinderen! De noten zijn namelijk fijngemalen.

Tip 2: Neem de dadelino’s mee als snack, tussendoortje en na een sportsessie als natuurlijke energieboost. Ook perfect om aan je kinderen mee naar school te geven (veel gezonder dan bijvoorbeeld ontbijtkoek, dit bestaat grotendeels uit suiker).

Tip 3: Gebruik het afgietwater van de dadels! Om gewoon op te drinken, evt. aangelengd met wat water of door de yoghurt bijvoorbeeld, maak zo je eigen natuurlijke yogurtdrink. Goed idee voor kinderen want het is lekker zoet van smaak en vol met alle goede voedingsstoffen van de gedroogde vruchten.

Tip 4: Varieer naar eigen smaak en keuze met verschillende noten en pitten; sesamzaadjes zijn ook erg lekker (of sesampasta) en rijk aan allerlei goede voedingsstoffen zoals calcium. Cashewnoten geven dadelino’s met extra romige smaak.

 

 

Posted in Recepten, Recepten voor kinderen, Voeding tips | Comments Off on Dadelino’s

Ademen door je neus is heel belangrijk en gezond. Het lijkt vanzelfsprekend, maar veel mensen ademen meerendeel door hun mond. Dit zijn de voordelen van ademen door je neus:

  • De neus heeft verschillende afweermechanismen die voorkomen dat onzuiverheden het lichaam binnenkomen. Aan het begin van de neus vangt een scherm van kleine haartjes vuil, mini insecten en andere deeltjes die de longen zouden kunnen beschadigen wanneer je door je mond ademt.
  • Na de neusingang is er een lange bochtige doorgang met slijm membranen, waar buitensporig koele lucht wordt verwarmd. Ook worden hier hele fijne stofdeeltjes die het scherm met de haartjes zijn ontsnapt gevangen.
  • In het binnenste gedeelte van je neus zitten klieren, die alle bacteria die door de andere afweermechanismen heen zijn gekomen afweren. Ook bevat het binnenste gedeelte van de neus het reukorgaan, deze spoort gassen eventueel giftige stoffen razendsnel op die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid.
  • Yogi’s geloven dat het reukorgaan nog een andere functie heeft: het opnemen van prana (levenskracht) uit de lucht. Wanneer je de hele tijd door je mond ademt, zoals veel mensen ongemerkt doen,  loop je al deze gratis prana mis!
  • Vele voordelen dus om door je neus te ademen, handig om er regelmatig bij stil te staan, yoga en pranayama’s te beoefenen :-)
Posted in Yoga | Comments Off on Ademen door je neus

Deze hartige muffins zijn een prima basis voor een lekkere gezonde lunch. Serveer er een salade bij of verse soep! Of neem ze mee met de zomerse picknick :)

Ingrediënten (voor 12 muffins)

hartige lunchmuffins

  • 5 el appel-/appelperen- of dadelstroop
  • 200 ml plantaardige olie geschikt om mee te bakken, bijv. olijfolie
  • 3 eieren
  • 4 el Hüttenkäse of zachte geitenkaas
  • 150 g volkoren (glutenvrij) meel, bijvoorbeeld boekweit-, kikkererwten-, of teffmeel
  • evt. 2 el maïsmeel (polenta), zorgt voor grappige spikkeltjes en een beetje extra bite
  • 100 g fijngemalen noten en/of zaden of kant-en-klaar amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 zoete aardappel, grof geraspt
  • 1 (rode) paprika, in kleine stukjes
  • snufje zout
  • muffinblik
  • 12 papieren vormpjes

Tip 1: Varieer met eigen ingrediënten naar keuze en wat je in huis hebt. Rasp bijv. een wortel, pastinaak, biet of stuk knolselderij in plaats van de wortel. En in plaats van paprika bijvoorbeeld blokjes courgette.

Tip 2: Gebruik dubbel zoveel van alle ingrediënten: 2 series muffins (ze zijn prima te bewaren in de vriezer).

Tip 3: Heb je geen muffinblik? Maak een hartige cake met dezelfde ingrediënten en verhoudingen!

Bereidingswijze

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 25 minuten

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (Gasoven stand 4).
  • Leg de papieren vormpjes in het muffinblik.
  • Meng de olie en stroop met een vork in een kom tot een samenhangende massa.
  • Voeg de eieren een voor een toe en en en mix het mengsel met een vork.
  • Voeg het meel, gemalen noten/zaden en bakpoeder toe en roer zodat het een mengsel wordt.
  • Giet de rozijnen en abrikozen/dadel stukjes af met een zeef en voeg ze samen met de geprakte banaan en geraspte wortel toe.
  • Roer alles goed door elkaar en verdeel het beslag over de vormpjes met een lepel.
  • Bak de muffins gaar in  ±25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Laat de muffins afkoelen op een rooster.
  • Eet smakelijk!

Vegan muffins

  • In plaats van 2 eieren: 5 el plantaardige melk (amandel- of hazelnootmelk bijv). Kokosroom kan ook, dan: 2 el. kokosroom en 3 el water.
  • In plaats van de Hüttenkäse: plantaardige kaas of tofu in blokjes.
  • 3 tl bakpoeder in plaats van 1 tl.

Glutenvrije muffins

  • Meel: gebruik 100 g teff- of rijstmeel en 75 g boekweitmeel.
  • Kies voor glutenvrij bakpoeder.
Posted in Recepten, Recepten voor kinderen, Voeding tips | Comments Off on Hartige lunch muffins

Deze weelderige “taart uit de grond” is echt een feestje, zowel om te zien als voor je smaakpapillen. Mooi meegenomen dat hij ook nog eens supergezond is!

-Glutenvrij en Suikervrij-

Ingrediënten

Chocolade bietjes taart

  • 4 bieten, grof geraspt
  • 400 g gedroogde dadels
  • 3 gulle el (raw) cacao poeder
  • handje raw cacao nibs
  • snufje zout
  • 200 g / ml plantaardige olie geschikt om mee te bakken, bijv. kokosolie
  • beetje olie om cakeblik mee in te vetten
  • 3 grote eieren of 4 kleine
  • 150 g volkoren boekweit meel
  • 100 g amandelmeel (kant-en-klaar te koop of je kunt amandelen zelf malen) of 100 g cocosmeel of kastanjemeel
  • 1 ruime tl bakpoeder
  • (ronde) cakevorm
  • bakpapier
  • vers of gedroogd fruit als decoratie

Bereidingswijze

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 45 minuten

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (Gasoven stand 4).geweekte dadels voor in  de chocolade bietjes taart
  • Week de dadels in kom met gekookt water (alle dadels net onder water)
  • Vet cakeblik in met een beetje olie.
  • Knip stuk bakpapier zo groot als de bodem van de cakevorm en plak het op de bodem.
  • Meng de (kokos) olie en de dadels met het water met een vork of mixer in een beslagkom.
  • Voeg de eieren een voor een toe.
  • Voeg alle meel en bakpoeder toe en roer zodat het een mengsel wordt.
  • Voeg de geraspte bietjes toe.
  • Roer alles goed door elkaar en schep het beslag in het cakeblik met een pannenlikker of lepel.
  • Cakebeslag is zo’n 1 cm onder de rand. Mocht je over hebben kun je er nog een (kleinere) cakevorm bij vullen.
  • Bak de cake(s) gaar in ±45 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Check tussendoor na ±25 minuten of de cake misschien al bruin is aan de bovenkant, evt. afdekken met folie of bakpapier voor de laatste 20 minuten.
  • Laat de cake afkoelen op een rooster.
  • Decoreer met vers of gedroogd fruit.
  • Serveer evt. met (cocos) ijs en/of slagroom.
  • Eet smakelijk!

Tip: Chocolade bietjes Muffins

Met hetzelfde recept kun je ook chocolade bietjes muffins maken, deze hebben een kortere baktijd: zo’n 25 minuten.

 

 

Posted in Recepten | Leave a comment

Lekker en super gezond. Glutenvrij en lactose vrij. Leuk om samen met kinderen te maken! En te eten uiteraard :-)

Ingrediënten

Voor ±15 kleine groente pannenkoekjes:

volkoren pannenkoekjes met lupine en pastinaak

  • ghee of olie geschikt om mee te bakken, bijv. olijfolie
  •  200 ml (plantaardige) melk, bijv. amandelmelk (ongezoet)
  • 150 ml water
  • 125 g boekweitmeel of kant en klaar “boekweit pannenkoekenmix” (vaak met met tapioca)
  • 125 g kikkererwtenmeel (als je dit niet in huis hebt dan kun je 125 g boekweit of andere meelsoort toevoegen)
  • snufje (Himalaya of zee) zout
  • 2 eieren
  • 2 middelgrote wortels of pastinaken, geraspt

 

Tip 1: In plaats van pastinaak kun je ook bietjes, courgette of een andere stevige groente die je in huis hebt gebruiken.

Tip 2: Geen tijd/zin om te raspen? Je kunt ook diepvries groente zoals spinazie ontdooien en toevoegen aan je pannenkoekbeslag.

Tip 3: Extra groente boost: deels of in plaats van de (plantaardige) melk voeg je gemengde groentesap, tomatensap of wortelsap (uit pak of fles) toe.

Tip 4: Je kunt variëren en combinaties maken met verschillende soorten meel. Bijvoorbeeld: volkoren speltmeel (bevat wel gluten), quinoa meel (zeer eiwitrijk, voeg maar een klein deel toe, bijvoorbeeld 75 g), havermeel, maismeel.

Tip 5: Beleg eens met appelstroop in plaats van bijvoorbeeld schenkstroop. Kinderen vinden dit vaak even lekker en door de aanwezige vitamine C neem je het ijzer in groente die erin zit beter op!

Tip 6: Beleg met zaden- of notenpasta (sesam, amandel- of gemende noten pasta bijvoorbeeld). Zaden en noten bevatten goede vetten en voedingsstoffen. Sesampasta (tahin) bevat veel calcium bijvoorbeeld.

Bereidingswijze

Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 10 minuten

  1. Meng alle ingrediënten, behalve de groente, in een kom en mix met mixer of garde.
  2. Evt. nog wat melk of water toevoegen als beslag nog te dik is.
  3. Voeg de geraspte groente en scheutje olie aan het beslag toe.
  4. Zet de koekenpan op het fornuis met scheutje ghee of bak olie.
  5. Met een kleine pollepel maak je meerdere pannenkoekjes tegelijk in de koekenpan.
  6. Bak ze op matig vuur.
  7. Eet smakelijk!
Posted in Recepten, Recepten voor kinderen | Comments Off on Groente pannenkoekjes

Ingrediënten

Deze heerlijke yoga koekjes zijn glutenvrij en een echte traktatie. Als gezonde snack, na een intensieve yogasessie bijvoorbeeld!

Voor ±16 koekjes:

glutenvrije yoga koekjes

  • 5 el dadelstroop
  • 125 ml plantaardige olie geschikt om mee te bakken, bijv. olijfolie
  • 5 el melk
  • 100 g boekweitmeel en 100 g teff- of rijstmeel
  • 50 g amandelmeel
  • extra meel voor het aanrecht en je handen
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 el cacao of carobe poeder
  • 150 g gepofte quinoa of rijst
  • 50 g gedroogde kokossnippers of fibrex
  • 50 g goji bessen
  • 50 g zonnebloem- en/of pompoenpitten
  • 80 g gedroogde vijgen en/of ongezwavelde abrikozen in stukjes geknipt

Bereidingswijze

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 15 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (Gasoven stand 4).
  2. Meng alle ingrediënten in een kom en kneed tot een samenhangende massa. Pak dan telkens een bolletje deeg in je handen (ter grootte van een mandarijn) en druk dit in je handen plat tot een 1 cm. dik koekje.
  3. Leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat.
  4. Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  5. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  6. Eet smakelijk!
Posted in Recepten | Leave a comment

Boekweit is heerlijk en licht verteerbaar, gemakkelijk en snel te bereiden en ook nog eens super gezond! Ook kinderen vinden het vaak erg lekker. Nootachtig van smaak en rijk aan vitamines, mineralen en eiwitten.

  • Kook de boekweit van tevoren.
  • Tip: maak gelijk een grotere hoeveelheid, porties kun je invriezen of in de koelkast bewaren als basis voor andere variatie maaltijd. Ook geschikt als ontbijt pap! Alleen verwarmen met een beetje (haver)melk en klaar. Zie recept voor havermoutpap  wat je evt. nog toe kunt voegen.
  • Bak de gekookte boekweit even op in de wok en voeg groenten en ingrediënten toe die je lekker vindt en in huis hebt. Hier: erwtjes, ui, ei en zachte geitenkaas en voeg gedroogde vijgen (even geweekt in gekookt water) en broccoli kiemen (zelf gekweekt in kweekbakje) op het laatst toe.
  • Variatie: bak kikkererwten, prei in repen, tomaat, stukjes paprika etc. toe.
  • Vegan: gebruik zijden tofu, kokosmelk in plaats van ei en kaas.

Lunchgerecht met boekweit

Posted in Recepten | Leave a comment

Super gezond, heerlijk, makkelijk te maken en het ziet er mooi uit! Daarom ook leuk wanneer je een etentje met gasten organiseert.

  • Gebruik stevige groenten uit het seizoen groenten en die je in huis hebt) zoals: wortel, pastinaak, paprika, zoete aardappel, aardappel, knolselderij, aardpeer (topinamboer), koolraap. Snijd deze in ongeveer 1 cm. dikke repen/stukken. Alleen de knolselderij, aardpeer en koolraap hoef je te schillen. De andere groenten (liefste biologisch) goed wassen of schrobben als dit nodig is.
  • Schil en snijd ook een paar (rode) uien in grove parten. Kleine uien zoals charlotten kunnen heel blijven.
  • Leg alle groenten verspreid op een bakplaat.
  • Voeg ongepelde knoflooktenen toe. Ze worden zo gepoft. De binnenkant wordt helemaal zacht. Serveer ze zo. Alleen je mes erin steken en dan zo opeten met de rest van je maaltijd!
  • Voeg, als je hiervan houdt, champignons, of andere paddestoelen in stukken toe.
  • Een of 2 takken rozemarijn als je een plant in de tuin hebt staan.
  • Besprenkel ruim met olijfolie.
  • Evt. vlokken (Himalaya) zeezout.
  • Bak 45 minuten in voorverwarmde oven op 180 graden. Schep halverwege om en  bak nog ongeveer 20 minuten bedekt met bijvoorbeeld aluminiumfolie. Prik in de groenten om te kijken of ze zacht genoeg zijn.
  • Serveer bijvoorbeeld met een licht verteerbare graansoort zoals quinoa of gierst en een grote groene salade.

geroosterde groenten uit de oven

Posted in Recepten, Voeding tips | Leave a comment

Start je dag goed met havermoutpap: een gezond en heerlijk ontbijt.

Havermoutpap is gemaakt van havermout, een graan dus, en melk. Haver is een zeer voedzaam graan, het bevat veel eiwit, heeft een hoger vetgehalte dan de meeste andere granen en een hoog gehalte onoplosbaar voedingsvezel. Havervlokken hebben een relatief lage glycemische index (GI). Dit betekent geen grote piek in het bloedsuiker, maar een geleidelijke stijging. Dit is gezond en bovendien voel je je heel lang fit en zonder hongergevoel.

Fijne havervlokken (“rolled oats”)

Doe de fijne havervlokken in een steelpan en verwarm zo’n 10 minuten met net zoveel melk en water. Roer door en voeg evt. water of melk toe als de pap te dik wordt.

Grove havervlokken (voorkeur)

Laat de grove havervlokken eerst een nacht in koud water weken, bereid daarna hetzelfde als de fijne havervlokken, zoals hierboven beschreven.

Tip 1: Maak de pap de avond van tevoren al klaar als je ‘s ochtends weinig tijd hebt. De gekookte pap kun je in de koelkast bewaren en koud of warm eten.

Tip 2: Maak extra, voor de volgende ochtend en/of als basis voor een gezonde snack tussendoor.

  • Fijne havervlokken zijn te koop bij  iedere supermarkt, meestal van het huismerk, bijvoorbeeld AH Basic.
  • Grove havervlokken zijn te koop bij o.a. de Natuurvoedingswinkel en de Tuinen.
  • Gebruik plantaardige melk (evt. met toegevoegd calcium en B12), zoals amandelmelk van Alpro (de ongezoete versie) of havermelk. Plantaardige melk is makkelijker/lichter verteerbaar dan dierlijke.
  • Voeg gedroogd fruit toe tijdens het koken als je hiervan houdt: ongezwavelde gedroogde abrikozen, dadels, goji bessen, vijgen bijvoorbeeld.
  • Voeg vers (of diepvries) fruit toe op het laatst. Zoals blauwe bessen, frambozen, aardbeien, banaan, peer (liever niet in de pan meekoken, je verliest dan vitamine C).
  • Combineer met bijvoorbeeld (wal)noten, pitten en zaden zoals pompoenpitten, zonnebloempitten, sesam- of chia zaad.
  • Als je graag iets zoets toevoegt, gebruik dan bijvoorbeeld dadelstroop, ahornsiroop of honing. Voordeel van deze natuurlijke zoetmiddelen boven geraffineerde suiker is dat ze nog kleine hoeveelheden vitamines en mineralen bevatten.
  • Voeg een eetlepel gebroken lijnzaad toe na bereiden. Lijnzaad is rijk aan omega-3 vetzuren en veel natuurlijke fyto-oestrogenen. Een uitspraak van Mahatma Gandhi is: “Overal waar lijnzaad een gewoon voedingsmiddel wordt voor mensen, gaat de gezondheid vooruit”.

havermout als ontbijt

Literatuur

Ons voedsel van Frans M. de Jong.

De natuurlijke gezondheidswijzer van Henny de Lint, 2001.

De voedselzandloper van Kris Verburgh, 2013.

Posted in Recepten, Voeding tips | Leave a comment

Hormoon Yoga volgens de oorspronkelijke methode met empirisch bewezen effectiviteit, ontwikkeld door Dinah Rodrigues.

De oefeningen van Hormoon Yoga serie hebben effect op het gehele lichaam, maar in het bijzonder op schildklier, hypofyse en eierstokken. Daardoor kan een verstoorde hormoonspiegel weer in balans komen.

De serie is dynamisch met mooie rustige momenten en leidt tot snelle resultaten bij regelmatige beoefening. Naast een positieve invloed op de hormoonspiegel, vermindert of elimineert het symptomen die gekoppeld zijn aan de menopauze.

Hormoon Yoga workshops

Klik hier voor het up-to-date overzicht van de geplande Hormoon Yoga workshops.

De Hormoon Yoga workshop is ook mogelijk op aanvraag. Of je kunt Hormoon Yoga komen volgen als privéles. Voor een afspraak kun je contact opnemen via +31 (0) 6 28 70 23 46 of [email protected]

Voor wie?

Hormoon Yoga is aan te raden voor iedere vrouw. Jong en oud. Hormoon Yoga is specifiek bedoeld voor vrouwen met hormonale klachten. Maar ook als je geen klachten hebt, is het gewoon een hele fijne yogaserie.

Hormoon Yoga heeft bijvoorbeeld een positieve invloed bij hormoongerelateerde klachten zoals ongemakken tijdens de overgang (opvliegers, stemmingswisselingen, slecht slapen), kinderwens, PCOS (Polycysteus-ovariumsyndroom) of menstruatieproblemen.

Bij vrouwen met een kinderwens kan het de menstruatie op gang brengen, waardoor de mogelijkheid kan ontstaan om zwanger te worden. Ook behulpzaam tijdens een IVF-procedure. Hormoon Yoga heeft een bewezen positief effect op kwaliteit en aantal eicellen.

Ook na de bevalling is Hormoon Yoga een goede ondersteuning om de hormoonhuishouding weer in balans te brengen.

Posted in Hormoon yoga | Leave a comment